Dataskyddsförordningen (GDPR)

Markaryds kommun hanterar (behandlar) personuppgifter för att kunna fullgöra kommunens alla skyldigheter, åtaganden och servicetjänster mot invånare, fastighetsägare, näringsidkare, anställda, och myndigheter m.fl..

Vad är personuppgifter?
Begreppet personuppgifter avser all slags information som direkt eller indirekt kan kopplas till dig som person. Exempel på personuppgifter är namn, personnummer, bild eller postadress. Det kan även vara uppgifter om IP-adress, användar-ID, mobilnummer, abonnentnummer m.m. Det avgörande är om en person kan identifieras på grund av uppgifterna.

Behandling av personuppgifter
Dataskyddsförordningen, eller GDPR som den också kallas, innehåller regler om hur företag och myndigheter får behandla personuppgifter. För vissa av kommunens verksamheter gäller bestämmelser i särskild lagstiftning (socialtjänst, sjukvård t.ex.)

Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och ersätter då personuppgiftslagen (PuL).

Det begrepp som används i dataskyddsförordningen är behandling av personuppgifter. Med behandling avses till exempel insamling, registrering, lagring och annan användning av personuppgifter. Personuppgifter bara får samlas in för berättigade ändamål som inte är alltför allmänt hållna och att mängden uppgifter ska begränsas till vad som är nödvändigt för ändamålen. Uppgifterna får inte senare behandlas på ett sätt som är oförenligt med dessa ändamål och inte heller sparas längre än nödvändigt. Den som behandlar personuppgifter ska kunna visa att reglerna följs.

All behandling av personuppgifter måste vara laglig, korrekt och i enlighet med god sed. Uppgifterna måste vara relevanta, riktiga och aktuella. Personuppgifterna får inte vara fler än nödvändigt och får inte bevaras längre än nödvändigt.

Personuppgiftsansvariga i Markaryds kommun
Kommunstyrelsen – ks@markaryd.se
Socialnämnden - soc@markaryd.se
Utbildnings- och kulturnämnden - ukn@markaryd.se
Miljö- och byggnadsnämnden - mbn@markaryd.se

Dataskyddsombud
Varje nämnd som finns i kommunen är ansvarig för all behandling av personuppgifter som sker inom det egna verksamhetsområdet. Varje nämnd har också utsett ett dataskyddsombud som bevakar att lagstiftningen följs.

Registerutdrag
Varje person som får sina personuppgifter behandlade hos kommunen har rätt att kostnadsfritt få ett utdrag med en sammanställning över personuppgifterna en gång per kalenderår, vänd dig till respektive nämnd/förvaltning.

Rättslig grund för personuppgiftsbehandling
För att det ska vara tillåtet att behandla personuppgifter måste det alltid finnas ett stöd i dataskyddsförordningen, en så kallad rättslig grund. En sådan rättslig grund är samtycke från den registrerade. Du har även rätt att återkalla ett samtycke. Andra rättsliga grunder är om personuppgiftsbehandlingen är nödvändig för att fullgöra ett avtal med den registrerade, fullgöra en rättslig förpliktelse, skydda den registrerades grundläggande intressen, fullgöra en uppgift av allmänt intresse samt för myndighetsutövning.

Tillsynsmyndighet
Den tillsynsmyndighet som granskar att myndigheter och företag följer dataskyddsreformen (GDPR) är Integritetsskyddsmyndigheten. På deras webbplats finns mer information om dataskyddsreformen.
Till Integritetsskyddsmyndighetens webbplats

Skyddade personuppgifter
I undantagsfall, när en person är utsatt för hot och trakasserier, kan denne beviljas skyddade personuppgifter av Skatteverket. Har du frågor om skyddade personuppgifter, vänd dig till Skatteverket.
Till Skatteverkets webbplats

Andra språk/Other Languages

Kontaktperson



Kanslichef
Margareta Larsson
0433-72100
Sida skapad 2018-05-03
av Evelina Jahnsén
Senast uppdaterad 2018-05-16