Allmänt om kommunen

I vår kommun bor ca 10 000 människor fördelat över 4 större orter, Markaryd, Strömsnäsbruk, Traryd och Timsfors samt landsbygden.

Det mest kända företaget i Markaryds kommun är Nibe med över 900 anställda. Andra stora företag är Markaryds Metallarmatur och Konecranes Lifttrucks. Som komplement till dessa mer kända företag finns en rik flora av lego- och underleverantörsindustrier med stor tillväxtpotential.

Det är nära till större lasarett, Ljungby (Ljungby kommun), Halmstad (Hallands landsting) samt i Skåne, Hässleholm och Kristianstad, som erbjuder både akut- och planerad sjukvård. Inom vår kommun finns även 3 st vårdcentraler 2 st i Markaryd och 1 i Strömsnäsbruk.

Vår kommun har fem låg och mellanstadieskolor, två högstadieskolor och vårt erkända lärcentrum Markaryds Utbildningcentrum svarar för utbildningar upp till högskolenivå. Barnomsorg och äldreomsorg är väl utbyggd i hela kommunen.

Bra kommunikationer gör att det är lätt att bo här och arbeta på annan ort.

Med sitt geografiska läge i sydvästra Småland har Markaryd en mycket strategisk placering beträffande kommunikationer, transport och logistik. I Markaryd korsas E4:an av väg 117, som går mellan Halmstad och Hässleholm och det är lätt att ta sig hit.
Det är ca. 5 mil till Halmstad och Ljungby, ca 3 mil till Hässleholm och drygt 10 mil till Malmö och Lund. Det finns 4 inrikesflygplatser inom en timmes bilresa från kommunen; Växjö, Halmstad, Ängelholm och Kristianstad. Utrikesflygplatserna Sturup och Kastrup nås inom två timmar.

Markaryd har en mycket varierad bebyggelse. Husen ligger insprängda i idyllen kring vackert belägna sjöar och stora barr- och lövskogar. Men vi har också centralt belägna samhällen med alla servicefunktioner som man kan förvänta sig av ett modernt samhälle.

Kort sagt vår kommun passar alla!

Andra språk/Other Languages

Sida skapad 2010-04-20
av Markaryds kommun
Senast uppdaterad 2017-03-27