Måltider i förskolan

Målet är att förskolan ska servera näringsriktig mat för att fylla barnens näringsbehov.
I Markaryds kommun följer vi livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i förskolan.

Förskolan står för 65 % av barnens dagsbehov av energi. Frukosten bör ge 25% av dagens energi, lunchen 30% middagen 30% och mellanmålen bör stå för 15% fördelat över dagen.

Näringsaspekter av särskild betydelse är
Kolhydraterna i maten bör vara av god kvalité, dvs fullkornsprodukter, rotfrukter och grönsaker. Förskolan bör inte tillhandahålla söta produkter, utan underlätta för barnen att göra hälsosamma val.

Fettkvaliten i måltiderna ska vara bra. Vi ska minska innehållet av mättade fetter, därav valet av lättmjölk och mellanmjölk i skolan, och öka mängden fleromättat fett och välja oljor och fetter baserade på tex rapsolja, därav valet av bordsmargariner.

Livsmedelsval
I så stor utsträckning som möjligt lagas all lunch från grunden, med så få helfabrikat som möjligt.

Vi har ett mål på att 25% av våra inköp skall komma från ekologiska råvaror. Våra inköp styrs av gemensamma upphandlingar inom Kronobergs län.

Integrerade måltider
Måltiderna på förskolan är en del i det pedagogiska arbetet och Pedagogiska måltider ska bidra till att ge barnen en positiv upplevelse av måltiden och en naturlig inställning till mat. Barnen behöver vuxna som förebilder och stöd.

Specialkost
Till barn som behöver specialkost pga allergi och intolerans lagar köken specialkost på ordination av läkare / BVC.

Barn som ej äter griskött/nötkött erbjuds anpassad kost eller vegetariskt alternativ.

Våra tillagningskök: Våra mottagningskök: Våra serveringsskök:
Järvens kök Filuren (f.d. Gläntan) Nallen / Hasselmusen / Solen
Karlavagnens kök Tranan Galaxen / Hoppetossan
Lindblomman / Junibacken
Lönneberga

Mottagningskök
Till Gläntan och Tranans förskolor skickas varm lunch från Strömsnässkolans kök och personal från kostenheten tar emot och serverar lunchen. Råvaror till frukost och mellanmål skickas från köket och förskolepersonalen sköter själva tillagning och servering av måltiderna.

Serveringskök
Nallen, Hasselmusen, Galaxen, Hoppetossan och Solen får varm lunch samt råvaror till frukost och mellanmål från Huneskolans kök, förskolepersonalen sköter själva serveringen av lunch samt tillagning och servering av frukost och mellanmål.

Lindblomman och Junibacken får varm lunch samt råvaror till frukost och mellanmål från Strömsnässkolans kök, förskolan sköter själva serveringen av lunch samt tillagning och servering av frukost och mellanmål.

Andra språk/Other Languages

Kontaktperson



Kostchef
Eva Niklasson
0433-73603
Sida skapad 2014-08-19
av Christer Ekstrand
Senast uppdaterad 2017-11-13