Den 21 november 2013 begravdes Gate Sven på Traryds kyrkogård

Ceremonin var enkel men värdig och vacker och var samtidigt både en upprättelse och ett sentida förlåt för hur denne man behandlats.

Mer om denna märkliga och tragiska historia ...

Sven var äldst i en stor syskonskara, som tidigt förlorade båda sina föräldrar.

År 1847 misstänktes Sven för att ha stulit några silverspännen. För att undkomma så kastade sig Sven i ån Lagan och drunknade. Han påträffades senare vid en udde vid Värvabackarna i närheten av Kvarnaholm i Strömsnäsbruk. Men istället för att begravas i vigd jord, begravdes han istället vid en grusbacke just utanför nuvarande va-verket i Kvarnaholm.

Drygt 80 år senare återupptäcktes kroppen, men inte heller denna gång fick Gate Sven en riktig begravning. Istället "skänktes" skelettet under stort hemlighetsmakeri som undervisningsmaterial till skolans biologisal!

När hembygdsforskaren Bengt Eschricht, sommaren 2013 kontaktade skolans rektor såg hon och kommunens näringslivschef till att Gate Sven äntligen fick den värdiga begravning som borde skett redan 1847.

Markaryds kommun kommer att tillse att en minnessten kommer att sättas upp vid Kvarnaholm samt en minnesplakett i den nyrenoverade biologisalen. Vidare kommer hembygdsföreningen att sätta upp en gravsten på gamla kyrkogården i Traryd.
Dessutom kommer Gate Svens sällsamma öde att berättas för skolbarnen i Traryd och Strömsnäsbruk, för att påminna dem om levnadsöden från deras hembygd.

Andra språk/Other Languages

Artikel skapad 2013-12-02
av Markaryds kommun
Senast uppdaterad 2014-02-05