Markaryd är årets vinnare av Bästa Tillväxt i Kronobergs län

Markaryd är årets vinnare av Bästa Tillväxt i Kronobergs län. Det är tredje gången som Markaryd vinner Bästa Tillväxt.

– Vi ska vara glada över våra företag, det är inte kommunen som får pris utan företagen och kommunen som arbetar tillsammans. Det är ett ständigt arbete där vi som kommun måste påminna oss om hur vi uppträder, vara pragmatisk och peka på alternativ. Vi kan inte alltid göra som näringslivet vill, men vi kan alltid komma med ett förslag hur vi kan göra istället, säger Bengt Göran Söderlind, näringslivschef i Markaryd.

Markaryds största företag är Nibe, som tillverkar värmepumpar. Företaget har nästan 1000 anställda vilket innebär att 10 procent av invånarna återfinns på företaget. I svenskt Näringslivs attitydundersökning bland företagare rankades kommunen som etta i hela Sverige i det sammanlagda omdömet.

- Jag blir både glad och stolt över att vi har så många framgångsrika företag i Markaryds kommun. Genom sin tillväxt bidrar de i allra högsta grad också till kommunens utveckling och våra möjligheter som politiker och tjänstemän att bygga ett gott samhälle. Det finns därför all anledning att gratulera våra företag och entreprenörer till den här utmärkelsen!, säger Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande.

– Det hävdas ofta i debatten att Markaryd är ett exempel på den gamla industrin och måste ställa om sig till nutiden. Men sanningen är att våra företag går väldigt bra. Från kommunens sida har vi jobbat mycket med kommunikationer och bland annat fått persontågstrafik till Markaryd igen, säger Bengt Göran Söderlind.

Kommunens placering år för år
Med en så stor arbetsgivare som Nibe i centrum och andra större företag som trucktillverkaren Konecranes och Markaryds Metallarmatur pendlar 1 800 människor in till Markaryd varje dag. Dessutom har bara Nibe mellan 3 000 och 4 000 affärsbesök varje år.

– Alla som kommer hit i jobbet kan bli ambassadörer för Markaryd och då måste vi se till att de trivs här. Därför har vi gjort gemensamma satsningar med näringslivet som att satsa på en bowlinghall och upprusta en biograf. Man måste kunna äta gott och ha något roligt att göra också, inte bara jobba, för att vi ska vara en attraktiv ort att besöka och bo i, säger Bengt Göran Söderlind.

Den ekonomiska föreningen C/O Markaryd harbetar just med attraktivitetsfrågor. Föreningen sköter kommunens turistinformation och ordnat events för både kommunen och näringslivet.

– Det är lätt att tycka att det bara är kommunens ansvar, men det är gemensamt. Vi har alla ansvaret för att skapa minnen hos våra besökare. Därför har vi en gemensam bild hos både kommun och näringsliv, vi har samma karta även om vi spelar på olika planhalvor. När vi gör saker med företagen här så lockar det väldigt många besökare, säger Bengt Göran Söderlind.

Rekordvinnare i årets upplaga av Bästa Tillväxt

Andra språk/Other Languages

Artikel skapad 2017-11-15
av Evelina Jahnsén
Senast uppdaterad 2017-11-15