Markaryds kommun får pris för Bästa Tillväxt 2014

Näringslivet växer i Markaryd. Genom sin tillväxt har företagen placerat kommunen på första plats i Kronobergs län. Nu tilldelas man kredit-upplysningsföretaget Synas pris för Bästa Tillväxt 2014.

Priset Bästa Tillväxt delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Markaryd mottar priset för Bästa Tillväxt i Kronobergs län, följt av Växjö på andra plats och Uppvidinge på tredje plats. Det är inte första gången Markaryd vinner priset. Även 2010 placerade företagen i kommunen Markaryd på förstaplatsen.

– I Markaryd arbetar näringslivet väldigt långsiktigt och vi har ett bra nätverk lokalt. Det finns en vilja att samverka och hjälpa varandra. Markaryd har också en stark företagar-tradition och vi arbetar strategiskt med entreprenörskap redan i grundskolan. Att vi får priset är företagarnas förtjänst och jag känner en väldig stolthet över att finnas i en kommun med den företagsamheten, säger Bengt-Göran Söderlind, Näringslivschef i Markaryds kommun.

Kreditupplysningsföretaget Syna har funnits sedan 1947 och har lång erfarenhet av företagsbedömningar.

– Vi följer utvecklingen i näringslivet på nära håll och hjälper företag att göra fler och bättre affärer. Vi tror att en region blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där en stor andel av företagen växer. Dessa kommuner lyfter vi fram med hjälp av priset Bästa Tillväxt, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna.

Om priset

Synas tillväxtindex uppmärksammar kommuner med en bred och stabil tillväxt. Den kommun i varje län som har störst andel växande företag tilldelas priset.

Vi har mätt upp tre värden: - Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tre tal skapar vi sedan ett index som möjliggör att jämföra kommunerna med varandra. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande.

För mer information, kontakta Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna:
Mail: harald.stjerna@syna.se Dir: 040 – 258539 Mob: 0702 – 338297 Växel: 040 – 258500

Syna AB är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag och har sedan 1947 erbjudit marknaden kreditupplysningar och annan affärsinformation. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att göra fler och bättre affärer.*


Markaryds kommun har den bästa tillväxten i Kronobergs län i 2014 års tillväxtindex.

16 aktiebolag i kommunen ökade omsättning, ökade antalet anställda och gick med vinst:

Bröderna Hansson H-tryck Aktiebolag
DF-Montage AB
Ekamant Aktiebolag
Elservice Strömsnäsbruk-Markaryd AB
Fyhrlunds VVS AB
Garda Alarm AB
Gräddhyllans Lantcafé Aktiebolag
Markaryds Mäklarbyrå AB
Markaryds Takläggnings Aktiebolag
Motorcentrum i Markaryd Aktiebolag
P-A's Bärgning AB
Sanjo Gruppen AB
Södra Århults Torv Aktiebolag
Taxi Kenth i Knäred Aktiebolag
TechPack in Scandinavia AB
Timsfors Bil & Traktortjänst Aktiebolag

Andra språk/Other Languages

Artikel skapad 2014-11-26
av Christer Ekstrand
Senast uppdaterad 2015-06-01