MILJÖVECKAN MOT SITT SLUT

Så går årets miljövecka in i sitt slutskede när folk samlas utanför kommunhuset under torsdagen för att plocka skräp.
"Vi är positivt överraskade av uppslutningen som vi hoppas leder till en fortsättning kommande år", säger Tord Gustafsson, kultur- och fritidschef.

Miljöveckan har varit fullspäckad med aktiviteter i år. Skolorna har verkligen dragit sitt strå till stacken genom att utforma undervisningen utifrån hållbarhets- klimat- och miljöhänsyn. Matbespisningarna har serverat klimatsmart mat medan miljöföreläsare och träningsinspiratörer med klimatinslag besökt skolorna.

Utanför kommunhuset under torsdagseftermiddagen finns uppemot 90 personer – kommunanställda, föreningsfolk, kyrkofolk, politiker och andra kommunmedborgare – som sluter upp för att manifestera genom att plocka skräp.
Tord Gustafsson, som ingått i projektgruppen för miljöveckan, menar att skräpplockningen också tycks gå över förväntningarna bra:

 — 90 personer här vid kommunhuset och ett 50-tal personer i Strömsnäsbruk, Traryd och Timsfors som går och plockar - det är klart att vi blir mycket glada, säger Tord Gustafsson som också inflikar att han imponeras av uppslutningen från fastighetskontorets vaktmästare i kommunpersonalens egen lilla tävling:

 — De är 12 vaktmästare som plockar skräp längs gatorna. De lär bli svårslagna när vi ska räkna ihop resultaten.

Men här finns även folk som inte tillhör någon speciell organisation. Ingvar Johansson, pensionär, är en av deltagarna.

 — Jag går varje dag och plockar sopor. Detta är en jättebra grej. Ett bra initiativ, säger Ingvar Johansson som äter en varmkorv och lyssnar till Kulturskolans ”Saxofongruppen”, när de spelar ”popig blåsmusik” med inslag av moderna låtskrivare som t.ex Avicii.

Tord Gustafsson samtalar med många av människorna på plats, men tillfälle ges att ställa en sista fråga innan han försvinner iväg för att samla skräp:

Blir det mycket insamlade sopor?
— Ja. Det blir väldigt mycket fimpar, så det är skönt att få städat. Men framförallt har miljöveckan varit en lyckad manifestation. Det är glädjande, säger Tord Gustafsson.

Kulturskolans ”Saxofongruppen”: Erik Schaller, Alfred Mörling, Wille Andersson, Sigge Johansson och lärare Thomas Jonsson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 februari 2020 15:16