Föreläsning om bedrägerier lockade

Mer än 100 åhörare kom för att närvara på föreläsningen om bedrägerier mot äldre

Under måndagseftermiddagen kom mer än 100 seniorer till Kulturhuset i Markaryd för att lyssna på Anders Buene, kommunpolis, samt Joakim Gunnarsson, säkerhetschef vid Sparbanken Region syd.

Arrangemanget, som behandlade bedrägerier och brott mot äldre, pågick under en timmes tid och beskrivs som ”mycket lyckat” av Bengt-Ove Ohlsson, säkerhetsskyddschef i Markaryds kommun:

- Arrangemanget låg helt rätt i tiden med tanke på att många bedrägerier har skett mot äldre personer i Sydsverige under de senaste månaderna, säger Bengt-Ove Ohlsson.

Föreläsarna fokuserade främst på hur man bör handla om någon ringer upp och utger sig för att vara exempelvis polis eller banktjänsteman. Ofta vill bedragaren att man kopplar upp sig med bankdosa eller bank-id.

- Uppmaningen är att aldrig lämna ut kontouppgifter eller knappa in på bankdosa eller bank-id när man blir uppringd. Detta är något som varken polis, bankerna eller någon annan myndighet eller organisation håller på med, säger Bengt-Ove Ohlsson.

En av åhörarna berättade att denne blivit uppringd och att bedragaren påstod sig ”företräda ett finansbolag”. Bedragaren ville veta koderna och var den uppringde förvarade sin bankdosa. Om informationen inte lämnades ut så skulle man dessutom anmäla till banken och meddela att bankdosan ”inte förvaras på ett säkert sätt.”

- En uppmaning till alla kommuninnevånare är att om man blir uppringd av någon som man uppfattar som lurendrejare är att alltid tipsa polisen. Anmäl alltid på 114 14 om du blivit utsatt för brott, säger Bengt-Ove Ohlsson och fortsätter:
- Vid pågående bedrägeri, exempelvis om någon har bokat ett besök i hemmet och är på väg eller tränger sig in, ring då alltid 112.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 februari 2020 15:15