• Startsida
  • / Patient med luftvägsbesvär provtas

Patient med luftvägsbesvär provtas

Risken bedöms visserligen vara liten, men för säkerhets skull har smittskyddsläkarna vid Region Kronoberg tagit prover från en patient som återvänt hem till Kronobergs län från Kina och haft besvär med luftvägarna.

Personen har varit i Kina (dock inte i Hubeiprovinsen) men är alltså inte allvarligt sjuk och befinner sig i hemmet i väntan på provsvaren. Dessa beräknas komma fredag eftermiddag.

- Med anledning av gällande falldefinition för provtagning och efter samråd med Folkhälsomyndigheten har personen provtagits på akutmottagningen i Växjö för säkerhets skull, även om risken bedöms som liten att vederbörande ska vara smittad, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Genom att följa de nationella och lokala riktlinjer som finns har Region Kronoberg god beredskap för att hantera misstänkta fall av coronaviruset.

Hittills finns ett fall av bekräftat coronavirus i Sverige och risken för smittspridning i samhället bedöms av Folkhälsomyndigheten som "mycket låg". I samband med importfall kan enstaka fall förekomma innan smittan stoppas.

Den som har rest i Kina men känner sig frisk vid hemkomst behöver inte kontakta sjukvården. Får man symtom ska man kontakta sjukvården via telefon, till exempel via 1177 Vårdguiden.

Om coronavirus 2019-nCoV på 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om coronavirus 2019-nCoV, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Region Kronobergs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 februari 2020 15:15