Ventilation på arbetsplatsen
Bra ventilation krävs för att minska smittspridning på arbetsplatser
För alla som måste gå till jobbet trots coronapandemin gäller det att ha bra ventilationen på arbetsplatsen, enligt Fredrik Haux på Arbetsmiljöverket.
Viruset SARS-CoV-2 som leder till covid19 bör ventileras bort i så hög utsträckning som möjligt för att minska smittspridning.
- Det är viktigt att man har igång ventilationen hela tiden. Att man inte stänger av helt på natten, utan man kan sänka flödena lite grand, säger Fredrik Haux som är expert på inomhusmiljöer och ventilation på Arbetsmiljöverket:
- Är det vanligt att man stänger av på natten?
- Det är ofta vanligt, för man sparar en massa pengar på det. Man kan sänka lite grand, men innan folk kommer till arbetsplatsen så ska det vara normala flöden åtminstone två timmar innan. Det är också lämpligt att ha normala flöden två timmar efter att den sista har gått.
- Det viktiga är att föroreningar som finns i inomhusmiljön inklusive partiklar och virus ska ventileras ut.
Fredrik Haux konstaterar att det inte finns någon forskning som visat exakt vad som skulle krävas för att skapa en coronasäker arbetsplats.
Vissa problem kan uppstå med ventilationssystem som använder återluft, att man alltså filtrerar luft på väg ut, och som förs tillbaka i lokalen.
- Det bör man inte använda sig av, när det gäller covid-19 eller SARS-CoV-2. Man bör stänga av all återluft för det är en risk att man återför smitta.
En bra metod är korsdrag. För till exempel skolor så rekommenderar han en snabb vädring.
- På rasterna är det lämpligt att göra en rejäl vädring, korsdrag om det går, så att det blir friskt och bra till nästa lektion.
Länk till inslaget från Sveriges radio/vetenskapsradions nyheter: Sveriges Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.