Miljö- och byggenheten informerar

Miljö- och byggenheten på Markaryds kommun tar tillfället i akt att uppmärksamma allmänheten om musmedel på grund av ny information från kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har mottagit ny information från veterinärkliniker om fortsatta förgiftningsfall av katter som misstänks ha orsakats av alfakloralos, ett verksamt ämne i vissa musmedel.

Observera att användningsvillkoren för musmedlen skärptes förra året, med anledning av de förgiftningsfall hos katter som då rapporterades från veterinärkliniker. Sedan den 17 december 2019 får inga andra än yrkesmässiga användare med särskilda tillstånd använda produkterna. Inget anstånd meddelades för kvarvarande lager, man får alltså inte heller fått sälja ut eller använda befintliga lager av produkterna efter det datumet.

De tidigare registreringsnumren för produkterna som återkallades är 5531, 5155 och 5156. Produkterna får nu endast användas enligt de nya villkoren och produkterna ska vara märkta med nya registreringsnummer. Mer information om villkorsändringarna från 2019 finns på KEMIs hemsida: https://www.kemi.se/bekampningsmedel/biocidprodukter/vanliga-typer-av-biocidprodukter/ratt--och-musmedel/musgift-med-alfakloralos Länk till annan webbplats.

Om man misstänker att katten fått i sig rått- eller musgift bör man uppsöka veterinär snarast

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 november 2020 09:20

Kontakt

Ylva Zimmerbäck

Miljö- o Hälsoskyddsinsp

ylva.zimmerback@markaryd.se
043372086