Tänk på säkerheten
Många har längtat efter det vackra vintervädret – nu är det äntligen här! Just nu är både barn, ungdomar och vuxna ute och åker både pulka och skridskor. Tänk på att isarna kan vara tunna på många ställen. Det gäller både på sjöar som dammar som frusit. Testa alltid isen innan du ger dig ut och ha alltid en kompis och lämplig utrustning med dig.
Testa isens tjocklek
Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den, testa tjockleken med hjälp av en ispik. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.
Var extra försiktig där isen dolts av snö, isen kan vara bortsmält under. Det finns ingen helt säker is. Isen förändras hela tiden, bland annat på grund av väderlek och vattenströmmar. Vårisar är särskilt förrädiska.
Om du hamnar i vattnet:
- Vänd dig om mot det håll varifrån du kom.
- Är iskanten tunn så försök att hacka dig fram till is som kan bära dig. Först då kan du ta fram dina isdubbar.
- Jobba med en isdubb i taget och ta hjälp av ett kraftigt simtag med benen för att häva dig upp.
- När du väl är uppe - res inte på dig utan fortsätt åla dig fram på isen.
- Påkalla uppmärksamhet från din omgivning och be någon ett ringa 112.
Om du ser någon gå igenom isen
Det är inte säkert att du ensam kan klara en livräddning, ring 112. Om personen i vattnet är vid medvetande och har huvudet ovan vattenytan kan du planera dina insatser ordentlig i stället för att agera i panik.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.