Föredrag om matsvinn - systemfel och konkreta lösningar

Svinnlandet

Svinnlandet. Min resa genom en värld av slöseri, och hur den gav mig ett liv i överflöd

Är du intresserad av matsvinn? Vill du höra mer om mycket mat som slängs och vad man kan göra åt det?
Då finns det möjlighet att delta på ett digitalt föredrag den 21 april klockan 18.00-19.30.

Runt en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo. Genom att minska matsvinnet till rimliga nivåer skulle många av världens miljöproblem lösas. Samtidigt som jordens resurser urholkas, klimatet är i en akut kris, och människor svälter så går det att leva gott på maten som kastas. Under över sex års tid har Andreas Jakobsson och hans familj levt nästan uteslutande på mat som av olika anledningar hamnat i mataffärernas sopor genom att dumpstra.

I reportageboken Svinnlandet och i sina föredrag analyserar Andreas Jakobsson de systemfel som skapar matsvinn och pekar på konkreta lösningar. Alla anmälda har möjlighet att delta i utlottningen av repotageboken Svinnlandet

Tid

Onsdagen den 21 april klockan 18.00-19.30.

Föredraget sker på distans via din webbläsare. Du behöver inte anmäla dig eller ladda ner ett program för att vara med, utan du startar föredraget direkt i din webbläsare i mobilen eller datorn. Klicka här för att komma till föredraget. Länk till annan webbplats.

Var med i utlottningen av en bok

För att vara med i utlottningen av en repotageboken Svinnlandet av Andreas Jakobsson, svara på frågan i anmälan:

Hur många procent av maten de svenska hushållen köper hamnar i soporna?




Du kan även anmäla dig till föredraget genom att maila annica.hegefeldt@markaryd.se eller genom att ringa
miljöstrateg Annica Hegefeldt, 0433-720 57

Matsvinn är livsmedel som av olika anledningar inte äts upp. Matsvinn ska skiljas från matavfall, som är oundvikligt avfall av oätliga delar som t.ex. äppelskrutt, morotsskal, köttben och kaffesump.

Jag heter Andreas Jakobsson och är frilansjournalist som skriver för tidningar som Aftonbladet, Magasinet Filter och Magasinet Hunger.

Nu har min bok ”Svinnlandet” som handlar om min dumpstring och matsvinnet i Sverige i alla led kommit. Bland annat visar jag att myten om att hushållen är de största bovarna när det kommer till svinn är helt felaktig och förslag på hur man kan komma till bukt med matsvinnet. Att komma till bukt med matsvinnet är det kanske viktigaste området för att lösa de akuta klimatproblemen.

Runt en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo. Genom att minska matsvinnet till rimliga nivåer skulle många av världens miljöproblem lösas. Samtidigt som jordens resurser urholkas, klimatet är i en akut kris, och människor svälter så går det att leva gott på maten som kastas. Under över sex års tid har jag och min familj levt nästan uteslutande på mat som av olika anledningar hamnat i mataffärernas sopor genom att dumpstra. Jag har pratat om dumpstring och matsvinn i tv-program som SVT:s Maträddarna, Nyhetsmorgon, Go’kväll och Malou Efter Tio.

Att rota i sopor förknippar de flesta med fattigdom och misär. Men i och med det västerländska samhällets slöseri så är sanningen snarare det motsatta. Har du tillgång till en medelstor livsmedelsaffärs sopor behöver du knappt handla någon mat längre. Får du tillgång till två har du snart ett sådant överflöd att du bara behöver välja ut de bästa bitarna. Att dumpstra är att leva i lyx och bota sin klimatångest på samma gång.

Läs mer på Andreas blogg www.dumstringslyx.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 april 2021 09:34