• Startsida
 • / Information gällande Coronaviruset

Information gällande Coronaviruset

UPPDATERAD 210715. Det är stor efterfrågan från allmänheten gällande information om coronaviruset. Se här för att få veta vad du har för egenansvar, se aktuell information och ta del av viktiga länkar.

Markaryds kommun följer dagligen händelseutvecklingen av coronaviruset, SARS-Cov-2, som orsakar sjukdomen covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sammanfattning av uppdateringar

För att du ska kunna hålla dig uppdaterad, utan att behöva gå igenom hela texten, kan du här se en sammanfattning av vad den senaste uppdateringen berör.

Torsdagen den 15 juli

Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten presenterat fler lättnader i aktuella restriktioner. Dessa träder i kraft idag, den 15 juli, läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdagen den 30 juni

Ny presskommuniké , 144 kB, öppnas i nytt fönster. finns tillgänglig


Måndagen den 28 juni

Från och med idag kan alla över 18 år boka tid till vaccination. Det är Region Kronoberg som ansvarar för vaccinationerna som erbjuds på flera platser i länet. Läs mer och boka tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tisdagen den 15 juni

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samlad information på vad du som ska ut och resa behöver tänka på.

Fredagen den 28 maj

Med anledning av regeringens meddelande under gårdagen om successiva lättnader av restriktioner så finns en ny presskommuniké från Markaryds kommun.
Läs presskommunikén. , 149 kB, öppnas i nytt fönster.

Fredagen den 21 maj

Vaccinationerna i Kronobergs län fortsätter, läs om vilka som för tillfället kan vaccinera sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Kronoberg och hur det går till.

Fredagen den 14 maj

Ny presskommuniké , 171 kB, öppnas i nytt fönster. finns nu tillgänglig.

Biblioteken hålls fortsatt stängda tills åtminstone den 31 maj.

Fredagen den 7 maj

På grund av en fortsatt väldigt hög smittspridning och en hög belastning på sjukvården i länet bedömer
smittskyddsläkaren i Kronobergs län att det är nödvändigt att utfärda skärpta rekommendationer för Kronobergs län, som tillägg till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredagen den 30 april

 • Kultur och fritid meddelar att biblioteken i kommunen tidigast kommer att öppna den 10 maj.
 • KCM kommer fortsätta att bedriva en kombination av när- och distansundervisning för årskurs 1 och 2 under vecka 18 och 19, därefter lämnas ett nytt beslut utifrån rådande läge.
 • Ny presskommuniké , 160 kB, öppnas i nytt fönster. finns tillgänglig

Torsdagen den 29 april

Ska du besöka någon som bor på ett särskilt boende i kommunen? Då behöver du läsa det här först. Öppnas i nytt fönster.

Fredagen den 23 april

På grund av den pågående smittspridningen ställer vi in valborgsfirandet fredagen den 30 april i Markaryds kommun. Läs mer

Fredagen den 16 april

Fredagen den 9 april

Ny presskommuniké , 150 kB, öppnas i nytt fönster. tillgänglig

Fredagen den 26 mars

Ny presskommuniké , 155 kB, öppnas i nytt fönster. tillgänglig

Fredagen den 19 mars

Information på olika språk om covid-19 testning tillagda under "information in other languages"
Information in other languages about covid-19 testing is added under "information in other languages"

Ny presskommuniké upplagd , 151 kB, öppnas i nytt fönster.

Fredagen den 12 mars

Läs Region Kronobergs läggesrapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. rörande vaccination mot covid-19

Huvudkanalen för information kring vaccinationen mot covid-19 är 1177.se. Som ett komplement för invånare som inte har tillgång till digitala kanaler eller har svårt att ta till sig digital information öppnas ett nytt telefonnummer. Där får man veta vilka som vaccineras just nu och hur man får en tid för vaccination.

Det nya numret är 0470-58 60 00. Den som ringer möts av ett förinspelat aktuellt meddelande, som läses upp på svenska och engelska. Meddelandet kommer att uppdateras vid förändringar gällande vaccinationen.

Fredagen den 5 mars

Från och med måndag vecka 10 återgår högstadiet till närundervisning och gymnasiet delvis närundervisning enligt planering.

Även möjlighet till träning och fritidsgårdar och Kulturskolan öppnar igen för ungdomar födda 2002 eller senare kommande vecka. Såklart med alla åtgärder som tidigare för att begränsa smittspridning.

Ny Presskommuniké , 152 kB, öppnas i nytt fönster. finns tillgänglig.

Torsdagen den 4 mars

Information på olika språk uppdaterad med bland annat fler länkar, information om en nationell telefonlinje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ett faktablad om vaccination , 2 MB, öppnas i nytt fönster..

The information in other languages is ​​updated with, among other things, more links, information about a national telephone line Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. and a fact sheet , 2 MB, öppnas i nytt fönster. about vaccination.

Onsdagen den 3 mars

Vecka 9 gör polisen ett utskick till personer som har fyllt 70 år och bor i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne. I Ljungby, Markaryd, Älmhult landar det i cirka 7 000 hem.

Syftet är att stärka dem som, oftare än andra, drabbas av telefonbedrägerier.

• En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det här kan du hjälpa till med – som vän eller anhörig! Prata med varandra om vykortet, om vad som står i det och hur ni ska agera när telefonen ringer.

• Vill du ladda ner vykortet för att skriva ut och ge det till någon så hittar du det här: polisen.se/bedragerisyd Länk till annan webbplats.

Torsdagen den 25 februari

Markaryds kommun kommer att följa Region Kronobergs rekommendationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och därför bedriva distansundervisning för årskurs 8 och 9 på kommunens grundskolor och för alla elever på gymnasieskolan under vecka 9. Även träning på fritiden, inklusive simundervisning kommer att stängas ned under denna vecka.

För Strömsnässkolan kommer även eleverna i årskurs 7 att ha distansundervisning på grund av smitta innan sportlovet.

Kommunens fritidsgårdar stänger sin verksamhet för åk 7 -19 år under v. 9 och kommer endast ha öppet för åk 4-6 under deras ordinarie öppettider.

Kulturskolan kommer att stänga sina verksamheter för ungdomar födda 2006 eller tidigare under vecka 9. De kommunala inomhusanläggningarna kommer ej att vara bokningsbara för aktörer som bedriver verksamhet för ungdomar födda 2006 eller tidigare, de som redan har bokat kommer att avbokas.

Fredagen den 19 februari

Vi befinner oss i ett allvarligt läge, smittspridningen i Markaryds kommun går åt fel håll. Vi vill därför påminna, och tacka för att du...

 • Ställer in festen
 • Tackar nej till parmiddagen
 • Träffar dina vänner utomhus
 • Ringer istället för att hälsa på
 • Håller avstånd
 • Tvättar händerna
 • Endast handlar när du verkligen behöver något

Tillsammans stoppar vi spridningen av covid-19.

Fredagen den 12 februari

Ny presskommuniké , 144 kB, öppnas i nytt fönster. finns tillgänglig.

Fredagen den 5 februari

Ny Presskommuniké , 155 kB, öppnas i nytt fönster. finns upplagd. Information rörande påverkade kommunala verksamheter är korrigerad utifrån regeringens besked att Folkhälsomyndigheten öppnar upp för att även äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus.

Onsdagen den 27 januari

Information om vaccination mot covid-19 på olika språk finns tillgänglig under plusboxen "information in other languages".

Information om inrikes- och utrikesresor har lagts till i nyheten.

Fredagen den 22 januari

Information om påverkade kommunala verksamheter finns nu presenterad i plusboxen som heter "Påverkan på kommunala verksamheter"

Ny presskommuniké finns tillgänglig. Läs presskommunikén , 161 kB, öppnas i nytt fönster.

Torsdagen den 14 januari

Nyheten har kompletterats med ytterligare länkar med information om covid-19 på olika språk.

Måndag 11 januari

Riksdagen har antagit den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. Med stöd av den nya lagen har regeringen fattat beslut om en ny förordning kallad ”begränsningsförordningen” som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt deltagarbegränsningar för privata tillställningar i lokaler som hyrs.

Söndag 10 januari

Från och med den 11 januari, fram till den 24 januari kan alla i Markaryds kommun få medier hemlevererade. Läs mer Öppnas i nytt fönster.

Fredag 8 januari

Sedan start med krisledning med anledning av Covid-19 sammanställs kontinuerligt en samlad lägesbild av stabschef, kommunstyrelsens ordförande och kommunikatör, idag sammanställdes en ny, se den i plusboxen "presskommunikéer".

Brittiska och sydafrikanska myndigheter har upptäckt nya varianter av viruset som orsakar covid-19. Har du varit i Storbritannien eller Sydafrika och kommit till Sverige de senaste 14 dagarna är det viktigt att du stannar hemma, undviker nära kontakter och testar dig för covid-19. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 7 januari

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 5 januari

Idag påbörjades, enligt plan, vaccinationer i Markaryds kommun. Vaccinationer fortsätter fortlöpande enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läs mer

Onsdag 30 december

Vaccin mot covid-19 anländer till Markaryds kommun den 4 januari 2021 och vaccinationer påbörjas den 5 januari 2021.

Måndag 21 december

Den 18 december presenterade regeringen ytterligare restriktioner. Restriktionerna gäller mellan den 24 december och den 24 januari. Läs om vad dessa restriktioner innebär och hur dessa påverkar kommunala verksamheter.

Tisdag 15 december

Under plusboxen "Vaccination mot covid-19" på denna sida har vi samlat länkar med aktuell information om kommande vaccination mot covid-19

Måndag 14 december

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Den 14 december upphör de lokala allmänna råden att gälla. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider. Läs mer

Torsdag 10 december

Pandemins uppgång under hösten har slagit hårt mot delar av näringslivet och konsekvenserna för många företag är omfattande. Under tisdagen beslutade Kommunstyrelsen kring ett flertal åtgärder för att gynna det lokala näringslivet.

Fredag 4 december

KCM övergår till delvis distansundervisning från och med måndag den 7 december fram till terminsstart den 11 januari. Detta efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Löpande information till vårdnadshavare och elever sker via lärplattformen It’s learning.

Tisdag 1 december

Folkhälsomyndigheten har beslutat att från och med den 1 december bör yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19 stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredag 27 november - När du behöver handla

Det är alltid viktigt av att gynna det lokala näringslivet, pandemins påverkan gör att detta är mer aktuellt än någonsin. Kommunens samarbetspartner c/o Markaryd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har tillsammans med kommunens näringsidkare bland annat skapat en digital julkalender samt ett presentkort för att gynna den lokala handeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där alla intäkter går tillbaka till näringsidkare som är verksamma i Markaryds kommun.

Tisdag 24 november

Antalet personer som får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande publik begränsas från och med den 24 november till åtta personer. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 5 november

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt i Kronoberg. Därför har Folkhälsomyndigheten och Region Kronobergs smittskyddsläkare beslutat att kraftigt skärpa råden för dig som bor i eller besöker Kronoberg. De skärpta råden gäller till 26 november, men kan förlängas. Läs mer

Tisdag 3 november

Från och med den tredje november träder nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen i kraft som innebär att storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måndag 2 november

Region Kronoberg genomförde i fredags en pressträff för att kommentera att antalet fall ökar och betona vikten av att hindra smittspridning. Läs mer om pressträffen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredag 30 oktober

Från och med den 1 november förbjuds åter offentliga danstillställningar för fler än 50 personer. Regeringen har även beslutat om ett nytt undantag från förbudsförordningen som möjliggör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 27 oktober

Region Skåne har infört lokala allmänna råd som kommer att gälla fram till den 17 november, se de lokala allmänna råden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 22 oktober

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måndag 19 oktober

Den 19 oktober 2020 börjar Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, att gälla. I dessa möjliggör även Folkhälsomyndigheten införandet av lokala allmäna råd vid lokala utbrott. Läs informationen från Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 8 oktober

Från och med den 8 oktober, gäller inte begränsningen på 50 deltagare för allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar som äger rum på sådana serveringsställen som omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (2020:526). Läs mer om lagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 30 september

Den 1 oktober hävs besöksförbuden på särskilda boenden i Sverige. För att möten ska kunna ske på ett tryggt sätt under rådande pandemi har man tagit fram riktlinjer till besökare. Läs mer

Fredag 11 september

Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer som innebär att barn och unga med symtom på covid-19 rekommenderas PCR-testning för att fortare kunna återgå till skolan. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredag 28 augusti

Information rörande vikten av god ventliation på arbetsplatsen i syfte att förhindra smittspridning finns nu i vårt nyhetsarkiv. Gå till nyheten

Fredag 21 augusti

På måndag öppnar Hannabadet åter upp. De har, för allmänhetens säkerhet under rådande pandemi, valt göra vissa korrigeringar i sina öppettider. Se öppettider.

Tisdag 18 augusti

Skolor och förskolor öppnar åter upp sina verksamheter efter sommaren. Vi har tagit fram en broschyr inför höstterminen 2020 med riktlinjer utifrån rådande läge.

Fredag 14 augusti

Flera myndigheter har gemensamt tidigare skapat en generell checklista för trafikaktörer utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att deras rekommendationer för resor, kollektivtrafik och distansarbete kvarstår, inte minst för att minska risken för trängsel i kollektivtrafiken när belastningen väntas öka. Se dokumentet , 269 kB, öppnas i nytt fönster..

Måndag 31 juli

Endast ett fåtal covid-19-patienter är inlagda på sjukhus, och inga vårdas på IVA. Samtidigt påbörjas nu förberedelserna inför hösten då gymnasieskolor och högskolor börjar bedriva undervisning på plats igen och resandet väntas öka. Läs lägesrapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 15 juli

Socialstyrelsens rekommendationer kvarstår - att äldreboende i första hand tar emot bokade besök utomhus. Besök inne i verksamheten behöver vara mer strikt motiverade, till exempel vid palliativ vård.
Socialförvaltningen avvaktar socialstyrelsens allmänna råd innan några nya förändringar av rutiner kan ske.

Tisdag 7 juli

Nya regler om smittskyddsåtgärder på serveringsställen träder i kraft idag

Onsdag 1 juli

Från och med vecka 28 kan den som har symptom på covid-19 välja att bli provtagna, mer information kring detta finns på

Regionkronoberg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 9 juni

Region Stockholms telefonlinje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för flera språk om coronaviruset är nu en nationell resurs. Språk som talas är arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska.

Fredag 5 juni

Sedan april har Markaryds kommuns äldreboenden haft besöksförbud på grund av den pågående pandemin. För att möjliggöra möten mellan anhöriga och brukare har vi installerat mötesplatser med avskärmande plexiglas på våra boendens uteplatser. Kontakta boendet där din anhörig bor för mötesbokning.

Måndag 1 juni

Mellan den 29/6 och 28/8 kommer stödlinjen vara öppen klockan 13.00-17.00. Du når stödlinjen på telefonnummer 0470-59 94 00.

Tisdag 19 maj 13:00

Information till fritidshusägare i Kronobergs län , 756 kB, öppnas i nytt fönster.

Måndag 18 maj 10:50

Vi ser att människor behöver få stöd och hjälp i tider av oro och kris i ännu större omfattning än vanligt under coronatiden. Därför har vi skrivit ihop och skickat ut ett brev med en lista med tips för de som antingen bor tillsammans på en mindre yta eller bor fler personer under samma tak. Du kan även läsa brevet här.

Tisdag 12 maj 11:55

Utbildnings- och kulturförvaltningen har tillsammans med de stundande studenterna arbetat hårt med att ta fram ett alternativ till det traditionella studentfirandet. Här kan du se hur dagen kommer att se ut.

Måndag 11 maj 10:45

I Växjö finns sedan april en stödtelefon för de som känner oro under den rådande coronapandemin. Stödtelefonen kan i dagsläget hjälpa alla, privatpersoner som företagare, som är i gymnasieåldern och äldre.

Från och med idag kan även du som bor i Markaryds kommun ringa till stödtelefonen: 0470-59 94 00. Du kan ringa måndag-fredag klockan 09.00-21.00. När du ringer kommer du till en anhörigkonsulent. De har lång vana av att prata med, stötta och ge råd i jobbiga situationer.

Tisdag 5 maj 12:20

Smittan har nått verksamheter inom Markaryds kommun. Vi fortsätter att arbeta utifrån myndigheters riktlinjer. Mer information om hur vi arbetar inom omsorgen finns i plusboxen ” Information till äldre samt rutiner gällande våra äldreboenden”.

Torsdag 30 april 13:40

Information har gått ut till ungdomar som sökt feriepraktik i Markaryds kommun har gått ut. Läs brevet , 130 kB, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 28 april 09:40

Ny plusbox "Säkerhet och välmående under och efter krisen" där vi samlar länkar som kan ge stöttning och viktig information

Fredag 24 april 13:00

Från och med måndag kommer besökare till kommunhuset i Markaryd få ringa på porttelefonen utanför för att komma i kontakt med receptionspersonal. Läs mer i nyheten

Söndag 19 april 19:00

I dagarna landar en tidning i brevlådan hos dig som fyllt 70 år och bor i Kronobergs län. Du kan även se den online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 14 april 11:00

Nya regler rörande servering av mat, läs mer i dokumentet , 109 kB, öppnas i nytt fönster.
Polisen varnar för förändrade brottsmönster till följd av coronaviruset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 9 april 18:30

Vi har kompletterat vår information med en text som beskriver hur Markaryds kommun arbetar vid en misstänkt smitta. Ni hittar texten i pluxboxen med information till äldre.

Onsdag 8 april 11:00

Vi vill göra allmänheten uppmärksamma på att vi har en akutsida ifall du eller någon annan behöver hjälp i en utsatt situation. Det kan handla om att du misstänker att ett barn riskerar att fara illa. Det kan också handla om våld, övergrepp eller missbruk.

Fredag 3 april 17:00

Kultur och fritid kan stolt presentera en utökad service vid lån av böcker för dig som tillhör en riskgrupp eller har svårt att ta dig ut. Kontakta biblioteken för att komma fram till en lösning som passar dig.

Torsdag 2 april 14:00

Information från Folkälsomyndigheten om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 1 april 16:40

Information till vårdnadshavare rörande barnomsorg till vårdnadshavare som har yrken inom samhällsviktiga verksamheter vid en eventuell skolstängning har lagts ut på läroplattformen It’s learning.

Onsdag 1 april 13:40

Ett brev har gått ut till våra danska fritidshusägare i kommunen där Bengt Germundsson ber fritidshusägare att följa regeringens uppmaning och undvika att besöka oss just nu. Läs hela brevet , 134 kB, öppnas i nytt fönster.

Tisdag 31 mars kl. 15:40

Regeringen har beslutat att den 1 april träder ett nationellt besöksförbud i kraft på alla landets äldreboenden. Läs regeringens pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredag 27 mars kl. 15:30

Regeringen har beslutat att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ytterligare. Beslutet gäller från den 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare. Beslutet gäller både utomhus och inomhus.

Antal bekräftade fall

Region Kronobergs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om antal bekräftade fall.
Under fördjupad information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns uppgifter rörande antal bekräftade fall per kommun

Lämna prov för covid-19

Det finns två olika prov som kan tas vid covid-19. Det ena kan visa om du har covid-19. Det andra kan visa ifall du har haft covid-19 och därmed utvecklat antikroppar.

Du som känner av symptom av covid-19 kan välja att provtas.

Läs om att lämna prov för covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Resor

Utrikes

Länder inför olika restriktioner för att begränsa och hindra fortsatt smittspridning. Flera länder tillåter inte utländska resenärer att resa in i landet tills vidare. De som tillåter inresa kan ha strikta inresebestämmelser som till exempel att man kan visa upp ett negativt covid-19 test eller annan form av hälsointyg, eller karantänsbestämmelser.

Aktuell information från Utrikesdepartementet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inrikes

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, det betyder att du ska göra det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls.

Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du antingen isolera dig och stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, med minsta möjliga risk för att smitta andra.

Tänk på att spridningen av covid-19 är svårt att förutsäga och kan förändras på den ort du reser till, det är därför viktigt att du tar reda på vilka rättigheter och skyldigheter du har, innan du reser.

Information från Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pandemilagen

Den 8 januari beslutade riksdagen att anta den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. Med stöd av den nya lagen har regeringen idag fattat beslut om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kultur och fritid

Simhallen

Med anledning av de förlängda restriktioner för att minska smittspridningen som regeringen beslutade om den 31 mars är simhallen är stängd för allmänheten. Simhallen hålls öppen för grundskolans simundervisning och för kommunal eller föreningsdriven simskola och simträning för unga födda -02 eller senare samt rehabiliteringsträning. Barn och ungdomar som ska delta möts upp av personal i dörren. Vårdnadshavare eller andra medföljande får inte vistas i lokalerna.

Bibliotek

Markaryds kommuns bibliotek är öppna, men med vissa besöksrestriktioner, för att undvika nära kontakt med andra besökare. Biblioteken är ännu inte en mötesplats i traditionell mening. Från kommunens håll uppmanas därför besökare att uträtta sina ärenden och sedan lämna plats för nya besökare.

Även Meröppet har öppnat.


Idrotthallar och gymnastiksalar

Idrottsanläggningar är stängda, men tillgängliga för förningsverksamhet riktad till barn och ungdomar som är födda 02, eller senare.

Vid föreningsuthyrning gäller:

 • Omklädningsrummen är stängda. Utövare kommer ombytt till träning och duschar hemma.
 • Förhindra trängsel vid in- och utgång.
 • Uppmana era medlemmar att inte komma till träning om man har minsta lilla symtom.
 • Inga föräldrar i lokalen under träning.
 • Tvätta händer noga, ha gärna handsprit tillgängligt vid ingången.

Maxantal i lokalerna baserat på yta och utgångar.

 • Hunehallen 80 personer
 • KCM gymnastiksal 20 personer
 • Sparbankshallen 80 personer
 • Timsfors gymnastiksal 20 personer
 • Strömsnäsbruks gamla gymnastiksal 40 personer
 • Ball hall 80 personer
 • Traryds gymnastiksal 20 personer
 • Simhallen 25 personer i bassängen

Föreningen som bedriver aktiviteten ansvar att följa de regler som uthyraren/ägaren har fastställt.

Kulturskolan

Kulturskolans startar upp med elever födda -02 eller senare. Elever födda -01 eller tidigare kommer att erbjudas digital undervisning.

Kulturarrangemang

Alla kulturevenemang och aktiviteter som arrangeras av Markaryds kommun ställs in eller ersätts med ett digitalt alternativ.

Fritidsgårdar

Kommunens fritidsgårdar hålls öppna med vissa restriktioner gällande bland annat maxantal och åldersgrupper.


Vård och omsorg

Markaryds kommun har sedan tidigare tagit fram särskilda rutiner för hur man ska agera vid händelse av smittsamma sjukdomar och Covid19 och arbetar arbetar strikt efter dessa.

Information om säkra besök på kommunens särskilda boenden

 

Utbildning

Öppen förskola

Den öppna förskolan anordnar endast uteaktiviteter, läs mer Öppnas i nytt fönster.

KCM

Årskurs 3 - Närundervisning från och med den 6 april

Årskurs 1 och 2 - Distansundervisning växelvis

Löpande information till vårdnadshavare och elever sker via lärplattformen It’s learning.

Besöksmöjligheter

Servicekontoret i Strömsnäsbruk håller stängt, har man ärenden till kommunen, kontakta växeln per telefon, 0433-720 00.

Here you can find verified information about covid-19 in other languages.


Fact sheet , 2 MB, öppnas i nytt fönster.

National telephone line

National telephone line for questions about covid-19 and vaccination in several languages, phonenumber: 08-123 680 00

The line is open weekdays at 09.00 to 15.00. Times when the line is closed, you can leave a message and then be called. More information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Websites

Covi-19 testing

Videos

Vaccination

Markaryds kommun ansvarar och har genomfört vaccinering av personer på särskilda boenden, hemtjänst samt omsorgspersonal. Varje kommun har en vaccinationssamordnare som ansvarar för vaccinationer kommunen tillhandahåller.

Övriga vaccinationer ansvarar Region Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. över.

Vaccinationsstatistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Folkhälsomyndigheten

Från och med den 28 juni kan alla över 18 år boka tid till vaccination. Det är Region Kronoberg som ansvarar för vaccinationerna som erbjuds på flera platser i länet. Läs mer och boka tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Huvudkanalen för information kring vaccinationen mot covid-19 är 1177.se. Som ett komplement för invånare som inte har tillgång till digitala kanaler eller har svårt att ta till sig digital information öppnas ett nytt telefonnummer. Där får man veta vilka som vaccineras just nu och hur man får en tid för vaccination.


Tänk på

Eftersom det flaggas från olika håll om att bedrägerier mot bland annat äldre personer ökat vill vi påminna om att du som ska vaccineras kommer att få information innan det är dags. Vaccinationen är kostnadsfri och ges av personal som arbetar på Markaryds kommun eller Region Kronoberg och som därför även alltid ska kunna legitimera sig. Läs mer

Information in other languages

Fact sheet in other languages , 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Sedan start med krisledning med anledning av Covid-19 sammanställs kontinuerligt en samlad lägesbild av stabschef, kommunstyrelsens ordförande och kommunikatör

I Växjö finns sedan april en stödtelefon för de som känner oro under den rådande coronapandemin. Stödtelefonen kan i dagsläget hjälpa alla, privatpersoner som företagare, som är i gymnasieåldern och äldre. Du som bor i Markaryds kommun ringa till stödtelefonen: 0470-59 94 00. Du kan ringa måndag-fredag klockan 13.00-17.00. När du ringer kommer du till en anhörigkonsulent. De har lång vana av att prata med, stötta och ge råd i jobbiga situationer.

Region Stockholms telefonlinje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för flera språk om coronaviruset är nu en nationell resurs. Språk som talas är arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska.


Lämna sidan snabbt-knapp Länk till annan webbplats.

Särskilda riktlinjer för dig som besöker våra särskilda boenden

För att möjliggöra säkra möten har vi installerat mötesplatser med avskärmande plexiglas på våra boendens uteplatser. Kontakta boendet där din anhörig bor för mötesbokning.

Hur vi arbetar för att undvika smitta

Inom vård och omsorg arbetar vi alltid enligt nationella riktlinjer för basal vårdhygien. Det innebär att vi tvättar och spritar händerna och att vi använder handskar och skyddskläder när det behövs. Vi följer utvecklingen av coronaviruset och spridningen av det och tar löpande beslut om det skulle krävas.

Så här arbetar vi vid smitta

Markaryds kommun har sedan tidigare tagit fram särskilda rutiner för hur man ska agera vid händelse av smittsamma sjukdomar och Covid19 och arbetar arbetar strikt efter dessa. Bland annat pågår provtagning på personal i äldreomsorgen.

Medarbetare som är involverade i vård och omsorg har tillgång till erforderlig skyddsutrustning. Skulle det behövas kan sjuksköterska eller chef snabbt besluta om att utrustningen ska användas. Medicinskt ansvarig sjuksköterska har tagit fram och samlat rutiner för vård, omsorg och handhavande av skyddsutrustning i förvaltningens ledningssystem.

Gällande Covid19 sker ett intensivt arbete och tät samverkan mellan de olika berörda aktörerna i länet och exempelvis kan länets smittskyddsenhet ge råd och stöd till kommunerna.

Polisen uppmanar till försiktighet

Polisen skriver på sin hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att "Det har kommit till polisens kännedom att äldre personer blir uppringda av personer som erbjuder sig att handla åt dem med anledning av det rådande coronaviruset. Polisen kan inte utesluta att bedragare kan utnyttja denna situation och vill därför uppmana äldre personer till att vara extra vaksamma."

Tidigare har Markaryds kommun uppmanat äldre till försiktighet:

Fler länkar till polisen gällande bedrägerier mot äldre

Markaryds kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller agerande vid förebyggande smittspridning och följer utvecklingen aktivt.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att från och med den 1 december bör yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19 stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer som innebär att barn och unga med symtom på covid-19 rekommenderas PCR-testning för att fortare kunna återgå till skolan. Läs hela nyheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Personal på våra skolor arbetar aktivt med att hjälpa alla elever att hålla en god handhygien

Rekommendationer för god handhygien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer som innebär att barn och unga med symtom på covid-19 rekommenderas PCR-testning för att fortare kunna återgå till skolan. Läs hela nyheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rutiner för kommunens förskolor, skolor, gymnasium och vuxenutbildning:

 • Barn/elever som har varit i Storbritanien eller Sydafrika ska stanna hemma, läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vid vistelse i andra länder kan eleven gå till skolan som vanligt om de mår bra och ingen annan i resesällskapet uppvisar symptom. 
 • Är barnet/eleven febrigt och har hosta så ska du kontakta vårdguiden 1177.
 • Blir barnet/eleven sjuk under skoltid, oavsett om barnet/eleven har varit utomlands eller inte så gäller samma rutiner som alltid, det vill säga att skolan ringer barnets vårdnadshavare som hämtar barnet/eleven. För gymnasiet och vuxenutbildningen görs sjukanmälan enligt gängse rutiner.

Läs mer i den här nyheten från Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn som tillhör en riskgrupp

Om ditt barn tillhör en riskgrupp, kontakta sjukvården och behandlande läkare för råd.

Så pratar du med barn om coronaviruset Länk till annan webbplats. – tips från BRIS

Information till arrangörer av evenemang och sammankomster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är en allmän sammankomst?

 • sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet
 • föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning
 • sammankomster som hålls för religionsutövning
 • teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk
 • andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.

Vad är en offentlig tillställning?

 • tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning
 • danstillställningar
 • tivolinöjen och festtåg
 • marknader och mässor
 • andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.


När du behöver handla - gynna det lokala näringslivet

Det är alltid viktigt av att gynna det lokala näringslivet, pandemins påverkan gör att detta är mer aktuellt än någonsin.

Kommunens samarbetspartner c/o Markaryd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har tillsammans med kommunens näringsidkare bland annat skapat en digital julkalender samt ett presentkort för att gynna den lokala handeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där alla intäkter går tillbaka till näringsidkare som är verksamma i Markaryds kommun.

Verksamhetsutövares skyldighet att vidta åtgärder

Verksamheter är skyldiga att förebygga smittspridning genom att bedriva verksamheten på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
Läs mer. , 175 kB, öppnas i nytt fönster.

Serveringsställen

Kommunala åtgärder för att stötta det lokala näringslivet

Pandemins uppgång under hösten har slagit hårt mot delar av näringslivet och konsekvenserna för många företag är omfattande. I början av december 2020 beslutade Kommunstyrelsen i Markaryds kommun kring ett flertal åtgärder för att gynna det lokala näringslivet.

Tidigare insatser:

 • På förfrågan kan företag få anstånd med betalning på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, tillstånd och tillsyn samt bygglov i upp till 3 månader. Detta gäller fakturor från Markaryds kommun samt MIBAB.
 • På förfrågan kan företag få anstånd i upp till 3 månader för hyra i lokaler för företag där Markaryds kommun eller MIBAB är hyresvärd.
 • Efter beviljat anstånd i 3 månader finns möjlighet till förlängning. Detta förutsätter en ny förfrågan varvid vi fattar beslut efter en förnyad bedömning av läget.
 • I samband med att ärenden skickas till inkasso gör vi en genomgång av vilka företag detta eventuellt kan omfatta och gör då en bedömning av om vi ska pausa ärenden tills vidare.
 • Markaryds kommun och MIBAB förkortar betaltiden till kommunens leverantörer för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.
 • Kommunen skjuter upp tillsynsbesök som inte är nödvändiga och prioriterar istället verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden.
 • Företag som har pågående tillstånds- och tillsynsärenden kan, om önskemål finns, höra av sig för en dialog om det är möjligt att skjuta fram handläggningen och debiteringen av dessa ärenden under 2020.
 • Markaryds kommun kan, om företaget så önskar, förlänga tidsfristerna i tillstånds- och tillsynsärenden där så är möjligt.
 • Tidigareläggning av kommunala investeringar. Vi går nu igenom vilka av de redan planerade projekten som skulle kunna tidigareläggas.
 • Markaryds kommun ger näringslivschefen i uppdrag att hjälpa företag kring frågor både med anledning av de åtgärder kommunen vidtar men även för att informera om de förslag som Riksdag och Regering beslutar om med anledning av den rådande situationen.

Därutöver har även Södra Smålands Avfall och miljö (SSAM) tagit följande beslut om möjliga åtgärder vad gäller renhållningen till i första hand företag med säte i Markaryds kommun:

 • På förfrågan kan företag få anstånd med betalning i upp till 3 månader. Därefter får man återkomma och vi gör då förnyad bedömning av läget.
 • I samband med att ärenden skickas till inkasso gör vi en genomgång av vilka företag detta eventuellt kan omfatta och gör då en bedömning av om vi ska pausa ärenden tillsvidare.
 • När företagskunder hör av sig för att begära anstånd ska vi proaktivt erbjuda dem ett förändrat hämtningsintervall som är bättre anpassat för den verksamhet de har för tillfället (för att minska skadan).
 • Om leverantörer hör av sig med förfrågan om kortare betalningstid kommer vi att ställa oss positiva till detta.

Mer information

Var ska man vända sig för löpande information och frågor?

Har du frågor om Covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. Numret har öppet dygnet runt. All information som lämnas ut där är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

För att förhindra ryktesspridning och spekulationer, dela inte osäker eller icke-verifierad information samt var källkritisk!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 juli 2021 14:37