Vetenskapshuset – en unik framtidssatsning i Markaryd

Vetenskapshuset

Vetenskapshuset

Den 25 augusti invigs Vetenskapshuset i Markaryd - ett unikt, framtidsinriktat och hållbart samhällsbyggnadsprojekt där Markaryds kommun, NIBE, regionen och näringslivet samverkar.

I det spännande invigningsprogrammet medverkar bland annat landshövdingen, representanter för NOBEL Prize Museum och Tekniska Museet, akademin, regionen, skolelever tillsammans med lokala företag och kommunen.

Vetenskapshuset ligger i den anrika fastigheten där Bröderna Gustafssons möbelindustri en gång fanns. Här kommer det att finnas Mötesplats Markaryd – en coworkingplats för de som önskar studera eller arbeta tillsammans i en kreativ miljö. Energiutställning – en interaktiv lärmiljö i samarbete med Tekniska Museet och NOBEL Prize Museums tredje utställning i Markaryd – ”För människans största nytta”. Dessutom en interaktiv föreläsningssal som med digital teknik ger möjlighet till internationella utbildningar och kontakter med hela världen.

- Att kunna göra något sådant här i en mindre kommun som Markaryd, känns helt fantastiskt, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd. Det visar att ingenting är omöjligt när näringslivet och det offentliga strävar framåt tillsammans.

- Det känns mycket spännande och någon fjäril har man väl också i magen nu när vi är så nära en invigning av lokalerna, säger Gerteric Lindquist, VD på NIBE, företaget som varit initiativtagare och upplåtit lokalerna.

- Vi är övertygade om att vi genom denna satsning kommer att få se många fler ungdomar som upptäcker tjusningen i naturvetenskap och alla möjligheter detta ger. Att Markaryds företag får en gemensam mötesplats kommer också att gynna utvecklingen för både företagen och kommunen.

Ett toppmodernt kemi-labb har också byggts upp av den legendariske kemisten Billy Södervall, bland annat verksam i Bactiguard.

- Jag har under mina resor utomlands märkt hur Sverige halkat efter i kunnande inom kemi, säger Billy Södervall. Därför bygger vi nu ett labb i Vetenskapshuset och hoppas att det ska bli en intressant och spännande miljö att lära sig mer om naturvetenskap.

- Vilken härlig känsla det är att nu föreställa sig alla de möten som kommer att kunna äga rum i Vetenskapshuset, tillsammans gör vi varandra bättre, avslutar Bengt Germundsson, Gerteric Lindquist och Billy Södervall.

I höst slår Vetenskapshuset upp portarna för allmänheten, för att ta del av mer information och nyheter se:

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 september 2022 09:09