Vaccinationsbevis kan behöva visas vid kommunala arrangemang

Säkerhetschefen har tillsammans med kommunstyrelsens ordförande samt kommunchef, satt som inriktning att från 1 december kräva vaccinationsbevis för samtliga aktiviteter som Markaryds kommun anordnar inomhus för fler än 100 personer.

Regeringen har beslut om att införa vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det handlar om tillställningar och sammankomster med fler än 100 deltagare. Personer under 18 år är undantagna. Förändringarna startar 1 december.

Säkerhetschefen har tillsammans med kommunstyrelsens ordförande samt kommunchef, satt som inriktning att från 1 december kräva vaccinationsbevis för samtliga aktiviteter som Markaryds kommun anordnar inomhus för fler än 100 personer. Det handlar om exempelvis konferenser, evenemang och julaktiviteter, både sådana som vänder sig till medarbetare och externa deltagare.

Stora folksamlingar innebär alltid en risk. Vi vill på detta sätt minska riskerna på våra arrangemang, göra det säkrare för våra invånare och medarbetare, men också uppmana till vaccination, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Genom att vaccinera sig kan man skydda både sig själv och andra. Det bidrar till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt. Om vi tillsammans håller tillbaka smittspridningen minskar även risken att myndigheterna tvingas införa nya restriktioner.

Så fungerar vaccinationsbevis

Ett vaccinationsbevis är ett dokument som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Du laddar ner vaccinationsbeviset till din telefon på www.covidbevis.se Länk till annan webbplats. Du får då ett certifikat att spara ner i din telefon med en QR-kod, som du visar du upp vid entrén till evenemanget.

Vaccinationsbevis utan e-legetimation

Har du inte möjlighet att använda en e‑legitimation kan du beställa ditt vaccinationsbevis via blankett som du hittar på E‑hälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.. Där väljer du den blankett som bäst passar dina förutsättningar, fyller i den och postar den till E-hälsomyndigheten via vanlig post. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 december 2021 11:10