Valet 2022

Foto: val.se

Foto: val.se

I år är det valår, det betyder att medborgare från och med starten av förtidsröstningen fram till valdagen, söndagen den 11 september 2022 har möjlighet att delta i valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2022.

"All offentlig makt i Sverige utgår från folket". Det är den första meningen i regeringsformen, en av våra fyra grundlagar. Texten fortsätter "Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse" Det betyder att folket väljer representanter för områden där viktiga beslut ska fattas, till exempel i riksdagen eller i kommunfullmäktige.

Vart fjärde år är det val i Sverige och i år är det dags igen.

Valet sker i år söndagen den 11 september. Det är val till kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagen samma dag. Det går också bra att rösta i förtid, från och med den 24 augusti.

Valet sker öppet och tillgängligt för alla röstberättigade.

Vad just du röstar på ska bara du själv bestämma. Därför är valet "hemligt" det vill säga, du behöver inte visa eller berätta för någon om du röstar eller vad du röstar på. Ingen får pressa dig att rösta, avstå från att rösta eller rösta på något speciellt.

Inför valet och på valdagen i vallokalen finns information om hur valet går till. Det finns information att läsa och höra. Du kan också fråga valmyndigheten eller kommunen.

Riksdagsvalet

I riksdagsvalet väljer du vilket parti som du vill ska representera dig i riksdagsfrågor.

För att få rösta i riksdagsvalet krävs att du:

  • har fyllt 18 år senast på valdagen
  • är svensk medborgare
  • och att du är eller har varit folkbokförd i Sverige

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regionvalet

I regionvalet väljer du vilket parti som du vill ska representera dig i regionala frågor.

För att få rösta i regionvalet krävs att du:

  • har fyllt 18 år senast på valdagen
  • är folkbokförd i regionen
  • och är svensk medborgare, medborgare i annat EU-land, Island eller Norge och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunfullmäktigevalet

I kommunfullmäktigevalet väljer du vilket parti som du vill ska representera dig i kommunala frågor.

För att få rösta i kommunfullmäktige krävs att du:

  • har fyllt 18 år senast på valdagen
  • är folkbokförd i kommunen
  • och är svensk medborgare, medborgare i annat EU-land, Island eller Norge och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen.

Läs mer

Så går det till

Det är Valmyndigheten som äger ansvaret för valet. Kommunens ansvar är att se till att valet genomförs på ett säkert sätt, i lämpliga lokaler, där alla röstberättigade ges möjlighet att rösta. Röstkort kommer att skickas ut till alla röstberättigade av Valmyndigheten i augusti. När du ska rösta är det viktigt att du har med dig ditt röstkort. Om du förlorar ditt röstkort kan du begära ett nytt. Det är viktigt att du har med röstkortet i pappersform. Du behöver också ha med dig giltig legitimation.

Man kommer att ha möjlighet att rösta på valdagen, vilken lokal du ska rösta i kommer att stå på ditt röstkort. Man kan även välja att förtidsrösta från och med 24 augusti. Om du förtidsröstar kan du ändra din röst på valdagen i den vallokal som står på ditt röstkort.. Mer information om vilka platser och tider man kommer att ha möjlighet att förtidsrösta på i Markaryds kommun kommer längre fram.

För väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte har möjlighet att ta sig till något röstmottagningsställe kommer kommunen att anordna ambulerande röstmottagning, vilket innebär att en röstmottagare åker hem till personen och tar emot rösten.

Säkra källor och källkritik

Inför ett val kan många vilja påverka väljarna. Det finns krafter som vill skapa osäkerhet och misstro kring valet. Därför är det viktigt att du är medveten om vilken information du tar del av och litar på kring valet.

Säkerställ att den information som du får till dig är korrekt. Fråga alltid dig själv; Vad är budskapet? Vem sprider informationen? Varför? Och Varför just nu? Vad kan konsekvenserna bli om jag sprider informationen, oavsett om den är sann eller inte?

Generellt sett kan man lita på organisationer som kommuner, regioner och statliga myndigheter och Sveriges radio, Sveriges television och andra etablerade tidningar och mediebyråer.

Läs mer om källkritik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. här kan du hitta korrekt och aktuell information om allt som rör valet.

Kommunens valinformation

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 mars 2022 12:51