Häng med på sommarkurser i rakukeramik och kavling

Rakukeramik

Kultur- och fritidsenheten i Markaryds kommun erbjuder två olika kermikkurser till sommaren och alla är välkomna då det ej krävs några förkunskaper. Kurserna hålls i Markaryd.

Kurserna det finns att välja på är rakukeramik och keramik (kavling) med växt/blomavtryck. Se mer information här nedan.

OBS! Begränsade platser! Intresseanmälan görs till Suzana Abrahamsson på suzana.abrahamsson@markaryd.se senast den 19 juni.

Vid frågor kontakta Suzana Abrahamsson via e-mail; suzana.abrahamsson@markaryd.se

En keramikkurs utöver det vanliga där du även får vara med och uppleva själva bränningsfasen genom en japansk teknik som kallas för raku. Denna antika bränningsform, som härstammar från 1500-talets te-ceremonier, är lite som en ritual i sig där de fyra elementen jord, eld, vatten och luft möter varandra i ett dramatiskt samspel. Under en rakubränning blir inget föremål den andra lik, utan unikt.

Ingen förkunskap krävs.

Kursledare: Suzana Abrahamsson i samarbete med Göran Loneberg.
Kursavgift: 2650 kronor (inklusive fika och 2 dagars logi*)
OBS! Begränsade platser!
Intresseanamälan görs till Suzana på suzana.abrahamsson@markaryd.se senast söndagen den 19 juni.

Datum/Upplägg:

2–3 juli: Skapande + övernattning

Under lördag eftermiddag klockan 14:00 träffas vi och skapar ett till två föremål genom handteknikerna tumning och skulptering i den japanska stilen Kurinuki inne I verkstan med uppehåll för fika. Vi beräknas vara klara vid klockan 17:30.

16–17 juli: Glasering och Rakubränning + övernattning

Under lördag eftermiddag träffas vi igen lite tidigare, klockan13:30 för att glasera våra skröjbrända gods och därefter (efter en god fika) påbörja vår rakubränning eller snarare ritual utomhus. Vi avslutar med att dricka te/sake i våra handgjorda och nybrända gods och beräknas vara klara senast vid 18:30 ungefär.

Kursen anordnas i samarbete med Markaryds Folkhögskola som står för logi.

Angående boendet:

  • Vandrarhemsstandard med självhushåll och egen städning vid avresa gäller
  • Eget rum med enkelsäng (utan sängkläder och handdukar)
  • Toalett och dusch delas mellan 2 enkelrum
  • Gemensam matsal och (fullutrustat) kök
  • Ligger ganska centralt beläget, nära tågstationen, bara ett stenkast från keramikverkstaden i ett naturområde med sjöar, fornlämmningar från brons- och järnåldern, samt bärfyllda blåbärssnår.
  • Kost ingår inte så att ni själva kan välja vad och var ni vill äta.

Om man inte har mat med sig och/eller vill utforska Markaryd och dess närområdens utbud så finns det gott om mataffärer, restauranger med frukost och lunchbufféer samt café och konditori inom räckhåll både till fots, cykel eller bil: https://www.markaryd.com/ata/ Länk till annan webbplats.

*Obs! Om du vill övernatta fler dagar är de 2 dagar som ingår i kurspaketet går detta att ordna mot en kostnad på 600kronor/person per natt.

Keramik (kavling) med växt/blomavtryck

Under denna kurs förevigar vi sommaren genom att ta avtryck från dess blommor och växter på handgjorda funktionella gods som vi kan njuta av året runt.

Ingen förkunskap krävs.

Kursledare: Suzana Abrahamsson

Kursavgift: 1250 kronor inklusive fika (möjlighet till övernattning på Markaryds Folkhögskola mot tillägg på 600 kronor/natt)

OBS! Begränsade platser!
Intresseanamälan görs till Suzana på suzana.abrahamsson@markaryd.se senast söndagen den 19 juni.

Datum/Upplägg:

4 juli: Promenad + Skapande

Vi träffas klockan 13:00 utanför verkstan för en promenad ute i naturen för att plocka våra blommor. Därefter går vi tillbaka in för att börja skapa vårt valda föremål (vas/fat/tallrik/skål) genom handtekniken kavling.

Vi beräknas vara klara mellan 16:00-18:00.

18 juli: Glasering

Vi träffas igen dagen efter klockan 15:00 för att dekorera våra avtryck med underglasyrer. Vi beräknas vara klara vid 18:00.

Godsen är redo att hämtas from veckan därpå. Ifall godsen spricker under bränningen kan vi laga sprickorna eller sätta ihop igen enligt den japanska filosofin Kintsugi med ”guld”.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 april 2022 11:07