• Startsida
  • / Det är snart val: kort information om hur det går till

Det är snart val: kort information om hur det går till

Bild

Foto: val.se

Vart 4:e år är det val i Sverige. 2022 är valdagen söndag den 11 september. Från och med den 24 augusti kan du förtidsrösta. I valet väljer du vilka partier och personer du vill ska företräda dig.

Det är tre val samtidigt:

Val till Riksdagen – Sveriges högsta beslutande organ. Riksdagen beslutar bland annat om lagar, myndigheter och budget för hela Sverige.

Val till Regionerna. Här tillhör vi Region Kronoberg. Regionen beslutar bland annat om sjukvård, kollektivtrafik, regional kultur.

Val till Kommunerna. Här hör vi till Markaryds kommun. Kommunen beslutar bland annat om skola och barnomsorg och äldreomsorg, men ansvarar också för tex lokala gator och vägar, kultur och fritid och ger stöd in i arbetsmarknaden.

Det är viktigt att du själv väljer vilket eller vilka partier du vill rösta på även om du kan behöva hjälp till lokalen eller med att hantera valmaterialet. Röstmottagarna är utbildade och har tystnadsplikt. De finns för att hjälpa dig och för att se till att valet genomförs säkert.

Valmyndigheten ansvarar

Valmyndigheten samordnar och ansvarar för valet i hela landet. Läs mer och kontakta valmyndigheten på https://www.val.se/val-och-folkomrostningar/allt-om-val-2022.html Länk till annan webbplats. eller valupplysningen 020-825 825 Länk till annan webbplats.

Hos valmyndigheten kan du läsa hur valet går till, vem som får rösta och ställa upp i valen. Det finns information i både text och bild.

Läs mer

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 juni 2022 14:37