Caféverksamhet öppnar i Strömsnäsbruk

Café Våfflan vid Vandrarhemmet i Strömsnäsbruk

Café Våfflan vid Vandrarhemmet i Strömsnäsbruk

Från och med måndagen den 20 juni är du välkommen till Café Våfflan vid Vandrarhemmet i Strömsnäsbruk.

Adress

Fågelvägen 2, 287 33 Strömsnäsbruk

Öppettider

Varje dag 10-18

Meny

Våffla med sylt och grädde 35 kr
Kaffe 10 kr
Te 10 kr
Lingondricka 10 kr
Cola Nygårda 33 cl 10 kr
Cola Nygårda light 33 cl 10 kr
Fanta exotic på burk 15 kr
Fanta orange på burk 15 kr

Glass

1 kula 20 kr
2 kulor 25 kr
3 kulor 30 kr
Extra kula 5 kr

Information om caféet

Representanter från platssamverkan, vilket är en av delprocesserna i process Strömsnäsbruk/Traryd 2030 har tillsammans med Strömsnäsbruks Hembygdsförening och de tongivande föreningarna på orten arbetat fram ett förslag som nu diskuteras bland samtliga föreningar i den norra delen av vår kommun. Idén är att i två etapper skapa ett socialt företag på Vandrarhemmet.

Läs mer om process Strömsnäsbruk/Traryd 2030 Öppnas i nytt fönster.

Första etappen

Den första etappen startar i sommar med ett café och ett bed&breakfast i Christinero som kommer att drivas av Markaryds kommun under tre månader. Redan sommaren 2021 drevs ett café på platsen som besöktes av i snitt 50 gäster per dag och blev därmed en viktig mötesplats.

Andra etappen

Etapp 2 är att försöka skapa ett socialt företag ägt av föreningarna i samverkan. Företaget är tänkt att bland annat bedriva vandrarhemsverksamhet, föreningsutveckling, slussning av arbetssökande och integration men framförallt skapa en mötesplats där alla kan träffas!

Att just Strömsnäsbruk är en lämplig plats är inte svårt att förstå. Här finns starka föreningar med stort ideellt engagemang och ett stort antal privatpersoner med ett stort hjärta för hembygden.
Bland annat så har Strömsnäsbruks Hembygdsförening tagit initiativ till en mycket välbesökt och uppskattad Julmarknad och en Smakfestival som för bara ett par veckor sedan lockade stora som små från hela kommunen att samlas för en solig eftermiddag med mat, lek, sång och dans.

Vandrarhemmet i Strömsnäsbruk har en lång historia. Det startades av ett antal personer, med Gunnar Rönnberg i spetsen på Brynjers café. Huvudanledningen var att vägen Rikshuvudväg 1 (Riksettan), nuvarande E4:an, inte längre gick igenom Strömsnäsbruks centrum. Man ville härmed locka besökare att svänga av den stora vägen för att besöka orten till gagn för affärer, caféer med mera. Den 4:e maj 1959 bildades därför Strömsnäsbruks Turisttrafik- och hembygdsförening.
Man hade funnit den perfekta platsen för att öppna ett vandrarhem. Med utsikt över Hammarsjön låg nämligen Ljunggrensgården, som Traryds köping hade köpt in. Här låg bygdens första affär startad av Sven Ljunggren, som också byggt Christinero (som fått sitt namn efter Svens hustru Christina).

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 juni 2022 11:56