Tips till dig som vill hålla nere elkostnaderna

Den rådande elbristen och de höga elpriserna har nog inte undgått någon. Då en minskad energianvändning både är bra för miljön och för plånboken kommer här lite tips från oss på Markaryds kommun om vad du som privatperson kan göra för att minska din energiförbrukning.

Belysning

Tänk på att släcka lampan när du inte är hemma eller när du lämnar rummet. Att även byta ljuskällor till mer energieffektiva varianter är också ett bra sätt att minska energiförbrukningen. Exempelvis drar en LED-lampa 80 procent mindre ström än en vanlig glödlampa och håller dessutom 25 gånger längre.

Sänk värmen inomhus

Visste du att om man sänker inomhustemperaturen med en grad minskar uppvärmningskostnaden med omkring 5% beroende på uppvärmningssystem? Testa därför att sänka värmen och istället ta en extra filt under fredagsmyset. Testa även att sänka golvvärmen och istället ta på ett par innetofflor. Även handdukstork är en energitjuv som drar många kilowattimmar när den inte används.

Stand-by

Trots att inkopplade apparater och utrustning inte används utgör de energitjuvar. Både en telefonladdare som är inkopplad i vägguttaget och en dator drar 5 watt vardera, när det inte används. Dra därför ut dina apparater när de inte används, det sparar energi och är säkrare ur brandsynpunkt.

En enkel lösningen för att minska energitjuvarna är om du har ett grenuttag, antingen som du drar ut eller stänger av med strömbrytare. Koppla din dator, datorskärm, TV eller spelkonsol till grenuttaget så blir det enkelt att stänga av allt när du inte använder det.

Duscha lagom

Varmvatten kostar pengar, se därför om du kan ta en kort dusch på fem minuter istället för att duscha i en kvart. Detta skulle bli en besparing om cirka 500 kWh per år.

Tvätta med fylld maskin och undvik tumlaren

Kör tvättmaskin när den är full och allra helst på eko- eller sparprogrammet. Torktumlaren drar tre gånger mer ström än tvättmaskinen, så se därför över om tvätten kan hängtorkas istället för att tumlas.

Strömtjuvar i köket

Kyl och frys behöver ju så klart vara igång dygnet runt men vissa åtgärder kan vidtas för att minska energiförbrukningen. Rekommenderad temperatur för både maten och din elräkning är +5°C i kylen och -18°C i frysen, se även till att frosta av frysen för att ge den bästa arbetsförhållanden. Håll dörrarna stängda och täta och öppna bara kylen och frysen under korta stunder. Undvik att sätta in varm mat i kylen, låt den istället svalna först. Ett annat tips är också att endast köra diskmaskinen när den är full och allra helst på ekoprogrammet.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Detta såväl hemma som på arbetsplatsen. Tack för att du är med och bidrar!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 september 2022 10:04