Markaryd i topp – igen!

Bild

Under dagen presenterades Svenskt Näringsliv årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen visar att Markaryds kommun har bäst ranking i länet och hamnar på plats 13 i landet.

Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Fock, kommunchef, John Karlsson, näringslivschefFörstora bilden

Rankingen som görs av Svenskt Näringsliv sedan 2001 är en årlig sammanställning av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen syftar till att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2022 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistikfaktorer från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Upplysningscentralen (UC).


 

Varför är undersökningen viktig?

I Sverige har vi kommunalt självstyre, vilket betyder att kommuner har stor möjlighet att besluta kring många frågor på en lokal nivå. Frågor som beslutas på lokal nivå är exempelvis tillstånd och tillsyn, detalj- och översiktsplaner, lokal infrastruktur, kompetensförsörjning, upphandling, med mera.

Detta innebär att det finns stora skillnader i det lokala företagsklimatet och kan skilja stort mellan kommunerna. Det är en viktig faktor som man behöver ta beaktning när man som företagare beslutar kring var man ska etablera sitt företag.

Det lokala näringslivet

Markaryds kommun placerar sig på plats nummer 13, vilket är en placering bättre än vid föregående mätning.

John Karlsson, näringslivschef gläds efter att ha tagit del av rapporten - Tittar jag på de löpande dialoger som vi har med näringslivet så skulle jag säga att den generella uppfattningen är att Markaryds kommun är en mycket bra kommun att leva och verka i.
Som företagare uppskattar man den närhet och gemenskap som finns i kommunen och det speglar sig i den här rapporten

Tittar man på de olika rankingfaktorerna så placerade Markaryd sig på topp tre i det sammanfattande omdömet, vilket är den viktigaste frågan i enkäten, och den tyngst vägande rankingfaktorn, då företagarna själva, utifrån sina egna erfarenheter, får ge ett samlat betyg på uppelevelsen av att driva företag i kommunen.

Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande är likt John Karlsson väldigt nöjd
- Resultatet i årets ranking är det bästa vi haft i Markaryds kommun sedan Svenskt Näringslivs ranking startade för drygt 20 år sedan. Näringslivet och kommunen har under lång tid arbetat hårt och målmedvetet för att tillsammans skapa det goda företagsklimat som vi nu har.

Bengt Germundsson vill också passa på att skicka en hälsning till alla verksamma i kommunen
- Utan era insatser som samhällsbyggare hade vi inte nått så här långt. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla enskilda personer, företag och kommunanställda som bidragit till ett fantastiskt resultat. Det här inspirerar oss verkligen att arbeta vidare tillsammans för att bli ännu bättre.

Läs mer

Lokalt företagsklimat – Ranking 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På bilden ser ni Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Fock, kommunchef och John Karlsson, näringslivschef

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 september 2022 16:01