Matsvinn i förskola och skola
Hållbarhetsveckan är en vecka där vi uppmärksammar insatser för miljön lite extra. Mycket av det bra vi gör, gör vi året runt. Arbetet med matsvinn är en av de insatserna.
Vad är matsvinn?
Matsvinn är när mat, som går bra att äta, slängs i onödan eftersom den av olika anledningar inte äts upp.
Hur jobbar vi med matsvinn?
Varierande matsedel
Matsedeln kan variera mellan matsalar. Vi vill att det ska vara så lika som möjligt i alla våra matsalar, men det vi märker är att vissa rätter funkar i vissa matsalar och inte alls i andra. Därför försöker vi vara lyhörda och anpassa maten aningen mer till målgruppen.
Alternativ rätt
När vi lagar mat är det vanligt att vi får överslagsräkna, vilket innebär att vi får mat över, som aldrig hamnar på tallriken. Den maten kan vi använda som komplement, en ”alternativ rätt” när vi serverar nästa dags måltid. Allt för att minska matsvinnet – samtidigt som vi utökar utbudet.
Mätningar av matsvinn
Statistik kan hjälpa oss att se beteenden och att hitta mönster i matsvinnet. Vi kan räkna på hur mycket en elev faktiskt äter av maten hen lägger upp, hur det skiljer sig mellan olika skolor och hur det ser ut på olika dagar. Genom att mäta kan vi se om det slängs extra mycket mat en viss dag, för att sedan undersöka vad det kan bero på.
Hur tänker vi med matsvinn framåt?
I enlighet med Agenda 2030, Sveriges miljömål och våra egna mål inom kostenheten vill vi arbeta konsekvent med matsvinnsarbetet. En central del i att minska matsvinnet är att maten hamnar där den hör hemma, i magen. Vi kommer under kommande år att undersöka och fokusera på hur vi kan få våra elever att äta mer mat i skolan.
Vad kan jag göra för att minska matsvinnet hemma?
Planera dina måltider
Kolla igenom kyl, frys och skafferi innan du handlar, för att se vad du redan har hemma. Håll koll på maten i kylskåp och frys, och tillaga råvaror som håller på att gå ut. Köp inte heller hem mer mat än vad du behöver. Då minskar du inte bara svinnet, du sparar även pengar.
Förvara maten i rätt temperatur
Mat som förvaras i rätt temperatur håller längre. Bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, i sval +6-12 °C och i frys -18 °C eller kallare. Om du vill förlänga livstiden på maten kan du många gånger frysa in den.
Titta, lukta, smaka
Kontrollera maten som har passerat bäst före-datumet, i stället för att bara slänga den. Om maten ser bra ut, luktar normalt och smakar gott är den okej att äta. Det här gäller inte för känsliga varor, till exempel varor märkta med sista förbrukningsdag eller vakuumförpackad fisk.
Missa inte föreläsning om matsvinn
Nästa torsdag, 4 maj kl. 19.00, kan du höra journalisten, författaren och dumpraren Andreas Jakobsson föreläsa om matsvinnet i samhället på Markaryds bibliotek.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.