Uppdaterad information om misstänkt bedrägeri mot CSN

Bild

Under veckan har åtal väckts mot personer som misstänks ha fått felaktiga utbetalningar av studiemedel. Med anledning av att det rör sig om så stora summor pengar vill vi gå ut med förtydligande information.

Hur påverkar utbetalningarna kommunens ekonomi?

Studiemedlen som har betalats ut kommer från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Det är inga pengar som har betalats ut av kommunen. De misstänkta bedrägerierna har alltså inte belastat kommunens ekonomi.

Vad är det som har hänt?

Det vi vet i nuläget är att studiemedel har betalats ut utan att individerna har påbörjat eller slutfört någon utbildning. När felet upptäcktes polisanmälde kommunen händelsen direkt. Vi ser allvarligt på det som har hänt och vi har genomfört flera åtgärder för att det inte ska hända igen.

Vad som har hänt har utretts i en polisutredning och har lett till åtal mot individerna som är misstänkta. Nu inväntar vi rättegångarnas resultat. De planeras senare i år, enligt uppgifter från media.

Vad har vi gjort efter händelsen?

På vuxenutbildningen är det nu fler personer som arbetar med antagning och registrering av nya elever. De som studerar, både på plats och på distans, har kontinuerlig kontakt med personal på skolan för att följa upp studierna.

I Markaryds kommun fortsätter vi att arbeta med att höja kunskapen om hur man förebygger, upptäcker och agerar mot den här typen av brott. Det gör vi tillsammans med polisen och andra myndigheter och kommuner.

Du kan läsa mer om det kommunövergripande arbetet i nyheten Markaryds kommuns arbete mot välfärdsbrott och otillåten påverkan

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 maj 2023 16:36