Var en nejsägare i sommar

En illustration på en person med korsade ärmar över bröstet med texten "var en nejsägare"

Den stundande sommaren med skolavslutningar och fester kan innebära att ungdomar ber om alkohol hemma. Sätt gränser för din tonåring och säg nej, forskningen visar att det hjälper.

Inför skolavslutning, student och sommarens ledigheter är det många ungdomar som träffas och då kan det hända att alkohol och andra droger kommer in i bilden. Tonåren är en känslig tid, där det kan vara svårt för ungdomar att stå emot grupptryck och säga nej. Det är även en ålder där alkohol och andra droger kan skada hälsan märkvärt, både fysiskt och psykiskt.

Som förälder har du en viktig roll och du kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med. Forskningen visar att det hjälper att föräldrar säger nej till sin tonåring och att tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Prata med din tonåring och sätt tydliga gränser. Berätta hur du resonerar och var villig att lyssna. Det är ett viktigt samtal som kan stärka er relation. Prata gärna med andra föräldrar i din ungdoms kompiskrets. Det kan bli enklare om ni har ett gemensamt synsätt på situationen.

Tycker du att det är svårt?

Att prata om alkohol och andra droger, och säga nej, kan vara svårt. Det finns stöd till dig som vårdnadshavare, som kan stärka dig i dessa samtal.

Full koll

Full koll är ett initativ som drivs av Sveriges 21 länsstyrelser, med syftet att hjälpa föräldrar och andra viktiga vuxna att säga nej till sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger. Där hittar du tips och forskning, som du kan ha hjälp av i ditt föräldraskap.

Fullkoll.nu Länk till annan webbplats.

Stöd från kommunen

Om du vill ha vägledning i hur du ska prata med din tonåring kan du kontakta kuratorn på ditt barns skola, eller kommunens drogförebyggande samordnare. Du kan också vända dig till stöd- och behandlingsgruppen. Du som är förälder till barn som är 18 år och yngre erbjuds rådgivande samtal med stöd- och behandlingsgruppen helt kostnadsfritt upp till sju gånger. Samtalen journalförs inte.

På sidan Stöd- och behandlingsgrupp här på vår webbplats kan du läsa mer om deras arbete

Du når samtliga stödfunktioner via vårt kontaktcenter på 0433-720 00

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 15:14