Nu skickas den nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut
Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer delas ut till alla Sveriges hushåll. Broschyren delas ut till alla hushåll under perioden 18–29 november. När du får den i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den.
Den kommer att delas ut till alla hushåll under perioden 18–29 november.Förra gången broschyren Om krisen eller kriget kommer delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den omvärldsläget förändrats och vi har dessutom ingått i Nato. Därför har MSB fått i uppdrag att ta fram en ny, uppdaterad, broschyr.
Vad är nytt?
Den nya broschyren har större fokus på Sveriges beredskap för krig och hur vi ska agera om vi utsätts för ett väpnat angrepp, än den tidigare versionen. Broschyren innehåller också konkreta tips på hemberedskap och hur du kan förbereda dig och agera om något allvarligt händer. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker och extremväder.
Du hittar mer information om den nya broschyren på msb.se Länk till annan webbplats.
Olika språk och tillgänglighetsanpassning
Broschyren finns på flera språk på msb.se. Den finns också på teckenspråk och i punktskrift.
Information till dig som behöver broschyren i blindskrift Länk till annan webbplats.
Broschyren på flera språk Länk till annan webbplats.
Broschyren på lätt svenska Länk till annan webbplats.
Broschyren på teckenspråk Länk till annan webbplats.
Inläst version av broschyren Länk till annan webbplats.
Om kommunens beredskap
Om du vill veta hur kommunens arbetar med kris och beredskap kan du läsa mer om det här på vår hemsida.
Frågor och svar
I Markaryds kommun finns i dagsläget ett skyddsrum beläget på Kunskapscentrum Markaryd, KCM, med plats för 63 personer.
Anledningen till att det endast finns ett skyddsrum är att Markaryds kommun, sedan tidigare, inte har betraktas som skyddsrumsort och därav har antalet skyddsrum minskat. Kommunen har efterfrågat byggnation av skyddsrum i samband med projektering av ny ambulans- och brandstation och en ny skola i Strömsnäsbruk, men har fått svar från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) att det i nuläget inte är aktuellt att bygga nya skyddsrum i Markaryds kommun.
Vid händelse, där man vanligtvis hade sökt sig till skyddsrum, ska man söka sig till andra skyddade utrymmen som exempelvis källare, underjordsgarage eller liknande.
Skyddsrumskartan
Varningssystem i form av tutor på taken (Hesa Fredrik) saknas helt i kommunen idag. Detta hänger ihop med att Markaryds kommun inte har betraktas som skyddsrumsort och då fanns det, i tidigare bedömningar från staten, inget behov av Hesa Fredrik. Markaryds kommun har fått besked från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, att vi kommer att få tillgång till en Hesa Fredrik. Vi har dock inte fått någon information om när detta kommer att ske.
Andra sätt att bli varnad
Vid händelser där Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) behöver gå ut sker det via sms till samtliga mobiltelefoner inom ett specifikt område, utifrån händelsens påverkan på omgivningen. Du kan också bli varnad via notifieringar med apparna Krisinformation, SOS Alarms app 112 och Sveriges Radio Play.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.