Beslut om budget för 2025

Bild

Kommunfullmäktige har beslutat om Markaryds kommuns budget för 2025. Det var Alliansens budgetförslag som röstades fram.

Sveriges kommuner och regioner befinner sig i ett fortsatt besvärligt, ekonomiskt läge men det börjar att ljusna. Lägre inflation och sjunkande räntor, tillsammans med en förväntad återhämtning av konjunkturen, är bidragande faktorer till en mer optimistisk prognos för de kommande åren. Vi lever dock fortsatt i en osäker tid där omständigheter i omvärlden påverkar kommunen och den globala ekonomin i stort.

- Den välfärd vi har i uppdrag att leverera till invånarna i kommunen är vår yttersta prioritering, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande. I budgeten för 2025 är det primära fokuset att säkerställa förutsättningar för att kunna bedriva en kvalitativ verksamhet samt att utveckla våra verksamheter, för att anpassa oss inför framtidens förutsättningar. Åtgärder för att nå en budget i balans under nästa år ska inte drabba dem vi är till för. Våra kärnverksamheter är, precis som under innevarande år, prioriterade.

Prioriteringar i budgeten

Fortsatt satsning på förebyggande arbete bland barn och unga

För att uppnå kommunfullmäktiges övergripande mål om ökad samhörighet och trygghet för alla invånare i Markaryds kommun, har medel avsatts för en kraftfull satsning på förebyggande arbete under åren 2023-2025. Denna satsning fortsätter under 2025, med ett förvaltningsövergripande tillvägagångssätt och nära samverkan mellan förvaltningarna.

Barnets bästa gäller!

Kommunfullmäktige har sedan 2021 ställt sig bakom den länsgemensamma arbetsmodellen ”Barnens bästa i Kronoberg”. Det innebär att kommunens arbete ska utgå från barnkonventionen och skapa förutsättningar för att sätta barnets behov i centrum när de behöver hjälp och stöd från samhället. När implementeringsperioden avslutas i april 2025, har varje förvaltning ansvar för att arbeta utifrån “Barnens bästa”.

Brottsförebyggande arbete

Från och med den 1 juli 2023 har kommunerna ett ansvar för brottsförebyggande arbete. Detta inkluderar, bland annat, att skapa en lägesbild över brottsligheten inom kommunens geografiska område och att besluta om en plan för åtgärder för att förebygga brott. Kommunen ansvarar även för samordningen av det brottsförebyggande arbetet.

Kärnverksamheterna prioriteras

Under 2025 ska satsningar prioriteras inom de kommunala kärnverksamheterna: förskola, skola och utbildning, äldreomsorg samt omsorg om personer med funktionsnedsättning. Dessutom prioriteras åtgärder som bidrar till en god utveckling av kommunens ekonomi och personalförsörjning.

Arbetslinjen, egen försörjning och självständighet

Arbetslinjen ska tydligt tillämpas, med målet att fler ska uppnå egen försörjning genom arbete eller egenfinansierade studier.

Digitalisering

Digitaliseringen inom alla verksamheter måste intensifieras för att frigöra tid till mer meningsfulla uppgifter.

Attraktiv arbetsgivare, kompetensförsörjning och arbetsmiljö

En prioriterad uppgift för kommunen är att stärka varumärket som en attraktiv arbetsgivare, för att säkra framtida kompetensförsörjning.

Stärka den kommunala ekonomin

Med de uppsatta ambitionsnivåerna och de omfattande investeringar som ska genomföras, behöver arbetet fortsätta för att anpassa verksamheterna till en långsiktig och hållbar ekonomi.

Sammanfattning

  • Budgeten är upprättad i balans med ett överskott om 2,5 miljoner kronor.
  • Den kommunala skattesatsen blir oförändrad 21,31 kr.
  • Verksamheter inom vård och omsorg får ett tillskott på 11 miljoner kronor nästa år. Fem miljoner går till individ- och familjeomsorgen, fyra miljoner till äldreomsorgen och två miljoner till LSS.
  • Utbildnings- och kulturnämnden får 2,2 miljoner kronor. Två miljoner går till KCM och 200 000 kronor till niornas Toleransresa.
  • 20 miljoner kronor går till löneökningar och indexhöjningar.
  • Administrationen får sparkrav på 7 miljoner.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 november 2024 14:14