Internationella dagen för mänskliga rättigheter
Idag, den 10 december, är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter –Den här dagen vill vi på Markaryds kommun uppmärksamma de grundläggande rättigheter som varje individ har.
I Markaryds kommun arbetar vi kontinuerligt för att främja dessa rättigheter och skapa ett samhälle där alla medborgare har lika rättigheter och möjligheter.
Markaryds kommun har ett tydligt åtagande att arbeta främjande för mänskliga rättigheter genom lika initiativ och strategier. Kommunens ledning, tillsammans med de olika förvaltningarna, ansvarar för att driva detta arbete framåt och se till att det sker på ett systematiskt och långsiktigt sätt. Genom att aktivt integrera mänskliga rättigheter och hållbar utveckling i kommunens arbete skapar vi en framtid där alla kan leva på lika villkor och bidra till ett mer rättvist samhälle.
Vision 2030
Markaryds kommun har en tydlig vision för framtiden – Möjligheternas Markaryd, tillsammans gör vi varandra bättre – där kommunen strävar efter att vara en plats där alla invånare trivs, känner sig trygga och har förutsättningar för att leva ett gott liv. Visionen fokuserar på hållbarhet, jämlikhet och delaktighet, där alla medborgare ges möjlighet att påverka sin egen och samhällets utveckling. Kommunen arbetar för att skapa en dynamisk och inkluderande miljö som präglas av samverkan, där medborgare, företag och offentliga aktörer arbetar tillsammans för att bygga ett starkt och hållbart samhälle. Detta arbete knyter an till de globala målen för hållbar utveckling, där vi som offentlig aktör prioriterar områden som utbildning, hälsa, och miljö – grundpelare för att säkerställa att alla har lika rättigheter och möjligheter.
Markaryds kommun strävar efter att skapa ett samhälle där alla invånare känner delaktighet och kan påverka sin egen framtid. Vision 2030 fokuserar på hållbar utveckling, trygghet, jämlikhet och samhällsbyggnad – grundläggande principer för mänskliga rättigheter. Genom att främja inkludering och tillgång till kultur, utbildning och omsorg, stöder kommunen både de globala målen i Agenda 2030 och FN:s mänskliga rättigheter, där rättvisa, jämlikhet och hållbarhet står i centrum. Detta arbete syftar till att bygga en framtid där alla har lika möjligheter att utvecklas och trivas.
Tillgänglighet och delaktighet för alla
Markaryds kommun arbetar aktivt för att alla ska ha goda möjligheter att delta i samhället och få goda förutsättningar till ett rikt liv. Genom universell utformning strävar kommunen efter att offentliga miljöer och tjänster ska vara anpassade för att möta behoven hos alla invånare, oavsett individens förutsättningar.
Främjande av kulturell rättvisa
Kulturell delaktighet är en central del av de mänskliga rättigheterna, och Markaryds kommun arbetar för att främja ett inkluderande kulturutbud som är tillgängligt för alla invånare. Kommunens kulturpolitik syftar till att säkerställa att även de som tillhör minoritetsgrupper eller riskerar att bli exkluderade från kulturlivet får möjlighet att delta och uttrycka sig.
Jämlikhet och antidiskriminering
Markaryd strävar efter att skapa ett samhälle där alla människor har lika rättigheter och möjligheter, oavsett bakgrund, kön eller funktionsvariation. Genom att arbeta med jämlikhet och antidiskriminering stärker kommunen sitt engagemang för att motverka orättvisor och främja en inkluderande samhällsutveckling. Arbetet är i linje med de nationella målen om mänskliga rättigheter och Agenda 2030, och kommunen fortsätter att följa de globala hållbarhetsmålen för att bidra till en mer rättvis och hållbar värld.
Agenda 2030, som antogs av FN:s medlemsländer, är en global handlingsplan för att skapa en mer hållbar och rättvis värld fram till 2030. Målen inom Agenda 2030 – som att bekämpa fattigdom, minska ojämlikheter och främja hälsa och välbefinnande – är nära kopplade till de mänskliga rättigheterna. I Markaryds kommun arbetar vi aktivt för att implementera dessa mål på lokal nivå, bland annat genom att skapa goda förutsättningar för att minska växthusgasutsläpp, främja hållbar konsumtion och produktion, och säkerställa att alla invånare har tillgång till viktiga samhällsresurser och tjänster.
Förenta Nationerna (FN) har spelat en avgörande roll i utvecklingen av internationella normer och lagar för mänskliga rättigheter. Genom FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) fastställdes de grundläggande rättigheterna och friheterna som varje människa bör åtnjuta. Denna deklaration har varit en vägledande princip för regeringar världen över, inklusive i Sverige, för att säkerställa respekt för individens värdighet och friheter. FN:s arbete för mänskliga rättigheter fortsätter genom en rad konventioner och organ, däribland FN:s råd för mänskliga rättigheter, och är ett fundament för de åtgärder som tas i både internationell och lokal kontext. Markaryds kommun, som en del av det globala samfundet, stöder och implementerar FN:s rekommendationer för att säkerställa att alla människor kan leva ett liv fritt från diskriminering och förtryck.
Den internationella dagen för mänskliga rättigheter är en påminnelse om vikten av att fortsätta arbeta för jämlikhet, rättvisa och respekt för varje individs grundläggande friheter – ett arbete som Markaryds kommun är engagerad i varje dag.
Länkar
Läs mer på FN:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Agenda 2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.