Markaryds kommun vinner priset Bästa Tillväxt i Kronobergs län

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, toppar Markaryd i Kronobergs län. Dessutom i hård konkurrens. På andra och tredje plats återfinns Växjö respektive Ljungby kommuner.

Bästa Tillväxt, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, är ett av Sveriges mest erkända och prestigefulla priser. Det delas årligen sedan 2007 ut av kreditupplysningsföretaget Syna.

– Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, berättar Karl Stjerna, VD på Syna.

På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

– Bästa Tillväxt bygger följaktligen på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från subjektiva, personliga åsikter. Att Markaryds kommun har tagit första platsen i Kronobergs län den här gången är extra roligt eftersom man tidigare år haft mer undanskymda placeringar, fortsätter han.

– Trots att många företag haft det kämpigt i spåren av Coronapandemin, oro i vår omvärld och en besvärande lågkonjunktur pekar Bästa Tillväxt på att det finns många livskraftiga företag och kommuner, men också på att det finns en betydande framtidstro och tillväxtpotential inom stora delar av näringslivet, inte minst bland många småföretagare, som utgör ryggraden i svenskt näringsliv.

– Bästa Tillväxt understryker att man med hårt arbete och målmedvetenhet kan skapa förändring. Vi menar också att en kommun blir stabilare om det, som i Markaryds fall, finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar på just detta, anser Karl Stjerna.

Jag vill verkligen gratulera alla våra duktiga företag till den här utmärkelsen, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande. Det visar att man har ett stort mått entreprenörsanda och en stark konkurrenskraft även om man verkar i en mindre kommun. Tillväxten i våra företag är av stor betydelse även för den kommunala ekonomin, varför våra företagare också i hög grad är samhällsbyggare. 

John Karlsson är näringslivschef i Markaryd, som är en kommun präglad av traditionell småländsk idoghet och företagsanda. Man kämpar på och gläds både över sina egna och andras framgångar samtidigt som man är snar att räcka ut en hand till den som kan behöva hjälp.

– Att ha fått den här utmärkelsen är jätteroligt. Det är ett bevis på att det går att vara framgångsrik även i en mindre kommun. Bakom ligger många års arbete, där det i första hand är företagen som ska ta åt sig äran även om vi från kommunens sida försöker bidra med det vi kan göra, säger han.

Bakom framgången vill John Karlsson peka på några särdrag som präglar företagandet i kommunen. Det första han lyfter fram är näringslivets till viss del annorlunda struktur, som han menar särskiljer Markaryd med sina drygt 10 000 invånare från andra liknande småkommuner.

– Vi har flera större företag och koncerner som har sina huvudkontor, ledning och ägare i kommunen. Det gör att man har ett starkt engagemang för bygden jämfört med om huvudkontoret hade legat i Stockholm, London eller kanske på andra sidan jordklotet, säger han.

– Det betyder att man tar ansvar, inte bara för det egna företaget, utan för hela kommunens utveckling. Att det finns bra bostäder, bra skolor, bra kommunikationer, ett rikt fritids- och kulturliv och mycket annat. Det tror jag gör oss i Markaryd rätt så unika.

– En annan sak är att man från de större företagens sida månar om det lokala småföretagandet, att man väljer där det är möjligt att använda lokala underleverantörer – det lokala byggbolaget, städfirman eller verkstadsföretaget.

– En tredje sak är att våra företag är de bästa ambassadörerna för att fler företag ska vilja etablera sig i vår kommun. Det ger större trovärdighet när någon som redan är verksam på orten gör det, och de gör det på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Inför framtiden är John Karlsson förhoppningsfull, inte minst med tanke på att det varje år startas ett 80-tal nya företag i kommunen samtidigt som de flesta lever vidare och efter några år i en rad fall vuxit och anställt fler medarbetare.

– I Markaryd står småföretagen för över 2 000 arbetstillfällen, något som man ska ha respekt för och inte får glömma bort. Det är framför allt i de små, entreprenörsdrivna företagen som många av de nya jobben skapas, säger han avslutningsvis.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2024 11:00