Företagsklimatet i Markaryds kommun fortsätter att imponera
.jpg)
Från vänster: Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande, Svend Erik Dahlström (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, John Karlsson, näringlivschef och Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kronoberg
Idag presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Årets resultat visar att företagsklimatet i Markaryds kommun ligger på en stabil nivå, där vi fortsatt placerar oss högst i länet och en bra bit över rikssnittet.
Resultatet av den årliga undersökningen är ett viktigt underlag och även de små skillnaderna analyseras för att hitta utvecklingsområden och avvikande trender.
- Ett bra företagsklimat är något som kommun och näringsliv skapar tillsammans. Att vi bibehåller goda omdömen i undersökningen beror till stor del på näringslivets engagemang och initiativtagande. Ett stort tack till näringslivet, för ännu ett år med ömsesidigt samarbete för en bättre kommun, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.
Sammanfattande omdöme
Det sammanfattande omdömet är det resultat som väger tyngst i undersökningen. Det är ett samlat betyg på hur företagarna tycker att det är att driva företag i kommunen. I Markaryds kommun ligger det sammanfattande omdömet på 4,4 av 6, jämfört med 4,5 föregående år. De senaste fem åren har omdömet legat på en stabil och hög nivå, med marginella skillnader från år till år.
Snittet i både Kronobergs län och Sverige i stort ligger på 3,5.
Trygghetssatsning har gett resultat
Även i de övriga enkätfrågorna kan vi se små förändringar, positiva och negativa. Bland annat syns en positiv utveckling i frågorna om kommunens service och bemötande samt tillgång till relevant kompetens.
Den största positiva förändringen är inom brottslighet och otrygghet. Där har vi gjort en förbättring på 0,3 från föregående år och 0,8 de senaste fem åren. För tre år sedan tog kommunen ett krafttag kring trygghetsfrågan i näringslivet och genomför sedan dess kontinuerliga trygghetsdialoger tillsammans med företagen. Dialogerna samordnas av näringslivschef John Karlsson, som tillsammans med stabs- och säkerhetschef och kommunpolis besöker företagen. Glädjande nog kan vi nu se att dessa insatser tydligt har gett resultat.
Inom upphandling har det skett en negativ utveckling de senaste åren. Redan förra året identifierades detta som ett utvecklingsområde och under hösten 2024 påbörjade kommunen en upphandlingsturné. Satsningens syfte är att förbättra dialogen kring upphandlingsfrågor mellan kommun och politik samt kommunens upphandlingsarbete i stort. Av erfarenhet från trygghetsdialogerna kräver förändringar ett långsiktigt och ihärdigt arbete. Förhoppningen är att resultatet från satsningen ska synas i nästkommande mätningar.
- Det vi har märkt i våra insatser är att dialogen i sig är oerhört viktig. Det är när vi som representanter från kommunen kommer ut till näringslivet som den riktiga skillnaden sker, säger John Karlsson, näringslivschef.
Om undersökningen
Svenskt Näringsliv presenterar varje år en sammanställning av det lokala företagsklimatet i alla Sveriges kommuner. Undersökningen genomförs varje år och mäter hur företagare upplever att det är att driva företag i landets kommuner.
På företagsklimat.se kan du se resultatet i sin helhet Länk till annan webbplats.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.