Fullsatt på dialogmöte om Södergård

Tisdagen 13 maj välkomnade vi alla intresserade till ett dialogmöte om framtidens Södergård. Under våren pågår ett arbete med att samla in tankar och synpunkter om hur platsen ska utvecklas.
Då Markaryd kommuns fastighetsbolag, MIBAB, önskar att överlåta fastigheten har kommunstyrelsen beslutat att samla in synpunkter om fastighetens betydelse för samhället. Bengt-Göran Söderlind har haft i uppdrag att hålla dialog med berörda parter och samla in synpunkter. Bengt-Göran har haft enskilda möten med olika intressenter, för att skapa sig en bild av vad företag, föreningar och allmänheten har för synpunkter, önskemål och idéer om Södergård. Dialogmötet var ett tillfälle där många kunde samlas samtidigt för att diskutera Södergårds historia och framtid.
Dialogmötet på Södergård
Dialogmötet började med en rundvandring på Södergård, där den gula huvudbyggnaden, kvarnen och "Ängen" (där Gästgiveriet stod innan det brann ner år 1864) visades upp. Rundvandringen avslutades i Gårdshuset, där dialogmötet skulle äga rum. Rundvandringen gav en tillbakablick över platsens historia, som förstärktes ytterligare när Anders Johansson, från Markarydsbygdens lokalhistoriska förening, inledde mötet. Han förklarade vilken stor betydelse platsen har haft redan för flera hundra år sedan, på grund av det geografiska läget. Det var bland annat den plats där Sveriges andra postkontor kom att hamna.
När mötet öppnades upp för dialog var det många besökare som engagerade sig. Flera kreativa förslag lyftes fram, med ett genomgående tema - det är viktigt att platsen bevaras och tas tillvara. Alla förslag som lyftes på mötet dokumenterades och kommer att sammanställas med resten av underlaget som har samlats in.
Arbetet pågår fram till juli
Det finns fortfarande möjlighet att vara med och påverka. Ta kontakt med Bengt-Göran senast 30 juni, om du vill delge dina tankar om Södergård och platsens utveckling. Det kan du göra via telefon, 0705-60 12 82, eller e-post, info@bgsbyra.se
Allt underlag som kommit in under våren sammanställs och presenteras för kommunstyrelsens arbetsutskott, för vidare hantering.
Bilder från dialogmötet

Den gula huvudbyggnaden är fortfarande inredd i traditionell stil

Bengt-Göran berättar om det gamla Gästgiveriet, som brann ner på 1800-talet

Utsikten ner mot dammarna, med rekonstruktionen av husets lyxiga utedass till höger

Kvarnhuset öppnades upp under rundvandringen

Kvarnen i fråga

Dialogmötet inleddes med en historisk tillbakablick av Anders Johansson
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.