Brasa i kamin
Det finns många olika sätt att värma upp sin bostad på. Många väljer att elda med ved, antingen i någon form av panna, en öppen spis eller braskamin. Det är viktigt att du eldar rätt, så att inte grannarna störs av röken.
Att använda sig av braskaminer, kakelugnar, vedspisar och liknande är olämpliga för daglig uppvärmning eftersom de släpper ut för mycket föroreningar. De är främst avsedda för så kallad trivseleldning – eldning under högst 4 timmar, max 2 gånger i veckan. Eldning utöver detta räknas som uppvärmning. Du bör välja värmepanna för ved eller pellets om du vill värma upp ditt hus.
Här följer några råd:
Förvara veden utomhus under tak minst ett halvår och förvara den inomhus max ett par veckor innan du eldar med vedträna.
Använd helst braständare som t.ex. briketter, block, tändpåsar eller fint huggna vedträn/stickor. Undvik helst tidningspapper, som kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln.
Det är viktigt att brasan staplas luftigt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att korslägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta
lagret är lite mindre.
Placera tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna och tänd på. Låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.
Stäng luckan efter att elden tagit sig, men se till att lufttillförseln fortfarande är god. Brasan behöver som mest luft vid upptändningen och sedan lite mindre eftersom, men se till att inte strypa lufttillförseln för mycket.
Om du vill hålla brasan igång efter att veden brunnit upp och det bildats en glödbädd, fyll då på med två-tre vedträn och lägg de luftigt.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.