Ska du riva, flytta eller montera ned en byggnad kan du behöva ansöka om rivningslov.
Begreppet rivning innebär att man helt tar bort en byggnad eller en del av en byggnad, det vill säga även stommen. Man kan alltså ta bort byggnadens icke bärande delar såväl invändigt som utvändigt utan att åtgärden bedöms som rivning, så länge stommen står kvar. Om allt utom grunden har rivits, för att den exempelvis ska utnyttjas till en ny byggnad är åtgärden ändå att betrakta som rivning.
Att flytta en byggnad från en plats till en annan innebär att byggnaden rivs. I dessa fall krävs både rivningslov på den gamla platsen och bygglov för den nya platsen.
Inom detaljplan krävs det rivningslov om du vill riva en byggnad eller delar av en byggnad eller flytta en byggnad från en plats till en annan (observera att det sedan oftast krävs bygglov för att placera byggnaden på den nya platsen).
I dessa områden behöver du inte rivningslov. Men vill du riva en byggnad som inte är en komplementbyggnad behöver du lämna in en anmälan om rivning.
Vid rivning av komplementbyggnad såsom garage, carport, förråd eller likvärdigt behövs varken lov eller anmälan.
Anmälan krävs dock alltid för rivning av huvudbyggnader såsom enbostadshus, fritidshus, flerbostadshus, skolor, industribyggnader med flera.
Rivningslov krävs normalt inte för att riva sådana byggnader eller delar av byggnader som får uppföras utan bygglov, exempelvis skärmtak eller friggebodar.
Under de senaste månaderna har det kommit bestämmelser som ställer nya krav på återvinning och avfallssortering vid rivning och ny- och tillbyggnad. Miljö- och byggenheten vill informera dig som byggherre och kontrollansvariga om vad detta innebär och vilka tillägg (återvinning och avfallssortering) som behöver tas hänsyn till i kommande kontrollplaner.
Miljö- och byggenheten har tagit fram ett förslag till miljöinventering för entreprenörer och byggherrar kan få ta del utav i era projekt i Markaryds kommun. Miljöinventeringen ska ses som en bilaga till den kontrollplan som kommer att gälla för just ditt projekt.
De nya lagändringarna ska underlätta för återanvändning och materialåtervinning samt möjliggöra säker hantering av farliga ämnen. Lagändringen innebär att:
Enligt avfallshierarkin, som styr hur vi hanterar avfall i Sverige, ska avfall i första hand sorteras så att det möjliggör återanvändning och i andra hand materialåtervinning.
Den 1 augusti 2020 började nya bestämmelser att gälla för den som producerar bygg- och rivningsavfall. Bestämmelserna innebär att:
Det finns vissa generella undantag från kraven på sortering av dessa material och brännbart avfall vid källan. Det gäller bara om materialen inte går att sortera där. Byggherren måste då lämna avfallet till ett företag som sorterar i efterhand.
Du kan läsa mer om de nya bestämmelserna och vilka undantag som finns på https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Avfall/Bygg--och-rivningsavfall/Nya-regler-for-sortering-av-bygg--och-rivningsavfall/ Länk till annan webbplats.
Vid frågor vänligen kontakta miljö- och byggenheten på telefon 0433-720 00.
Miljö- och byggenheten kan komma att begära in fler handlingar om så krävs än vad som nämnts ovan.
Alla ritningar ska vara fackmannamässigt utförda. Digitala handlingar ska vara i pdf-format.
Blanketter finns på Blanketter och e-tjänster Öppnas i nytt fönster..
Även om det inte behövs rivningslov eller anmälan enligt plan- och bygglagen, för att riva en byggnad eller byggnadsdel, kan det krävas anmälan eller tillstånd enligt annan lagstiftning, exempelvis miljöbalken eller kulturminneslagen.
Tag gärna kontakt med miljö- och byggenhetens bygglovhandläggare om du har frågor innan du lämnar in din ansökan.
Ansökningar skickas alltid till mbn@markaryd.se
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.