Bygga, bo och miljö

Bränder och incidenter inträffar ofta till följd av oaktsamhet vid användning av grillar. Det tar upp till 24 timmar efter avslutad grillning innan kolet är tillräckligt svalt för att inte utvecklas till en brand.

Använder du dig av en engångsgrill eller liknande är det därför bra att ta hjälp av vatten under släckning för att påskynda nedkylningsprocessen innan du plockar iordning.

Engångsgrillen är ju behändig, men det är viktigt att läsa på instruktionerna innan du tänder på. När du grillar med engångsgrill ska du placera grillen på ett brandsäkert och stadigt underlag. Altangolv av trä är inte något lämpligt underlag. Ställ inte engångsgrillen direkt på marken utan på ett stativ eller ett obrännbart underlag.

Oavsett vad du använder för typ av grill eller bränsle finns det vissa generella förhållningsregler…

  • Ställ inte grillen nära en husvägg. Det är du som har ansvaret om något händer.
  • Se till att grillen blir ordentligt släckt!
  • Använd tändvätska som är avsedd för grillning. ALDRIG T-röd.
  • För att säkert släcka grillkolet efter användning, lägg det i ett plåtkärl och häll vatten på.
  • Den som har tänt på grillen ansvarar också för att grillen är ordentligt släckt och tillräckligt kall innan grillen slängs.
  • Att använda grillar som värmekälla i slutna utrymmen som husvagnar, tält och fritidshus är direkt livsfarligt. Allvarliga olyckor med dödlig utgång pga av kolmonoxidförgiftning har inträffat, dessutom ökar risken för brand vid denna typ av hantering.
  • Visa hänsyn till dina grannar som kanske inte uppskattar din grillning lika mycket som du gör. Att grilla på balkongen utgör inte bara en brandrisk - utan os och rök kan störa dina grannar. Vänd dig till din fastighetsägare för att ta reda på vad som gäller för din fastighet.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 februari 2020 15:14
Sidansvarig: Lina van der Putten

Kontakt

Anders Johansson

Räddningschef

anders.johansson@markaryd.se
043372097