Stöd och omsorg

Ensamkommande barn och ungdomar

Ensamkommande barn/ungdommar är personer som är under 18 år och som anländer till Sverige utan någon medföljande vårdnadshavare.

Det är migrationsverket som prövar ansökningar för ensamkommande barn/ungdommar. Migrationsverket anvisar till kommunen och det är socialnämnden i Markaryds kommun som ansvarar för barnet/ungdommen.

I verksamheten arbetar enhetschef, biträdande föreståndare och vägledare.

HVB Lyktan

På HVB, hem för vård och boende, finns personal på plats under dygnets alla timmar. Boende på Lyktan är barn/ungdomar som väntar svar på sin asylsökan eller fått uppehållstillstånd men nte har ålder inne för att bo i ett stödboende eller i en utslussningslägenhet.

Stödboendet Gnistan

Stödbonedet är ett boende som är anpassat för barn i ålder 16-20 år. På gnistan bor barn/ungdomar som har fått uppehållstillstånd (PUT) och fyllt 16 år. Det finns personal tillgängliga som ger ungdommarna pedagogiskt stöd för att läsa sig att ta hand om sig själva och sitt framtida hem.

Utslussningslägenhet

När ungdomarna har uppnått tillräcklig ålder och mognad för att klara av att bo utan närvarande personal kan de få möjlighet att flytta ut i en lägenhet. Ungdomarna har fortfarande regelbunden kontakt med vägledare från Lyktan och Gnistan men ansvarar själva för sin vardag.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2018
Sidansvarig: Malin Vendel

Kontakt

David Risell

Enhetschef

david.risell@markaryd.se
0433-72254