En bra start i Sverige - med lärande, möten och delaktighet
Vi ger personligt mottagande och praktiskt stöd för nya Markarydsbor.
Informationskontoret Navet har till uppgift att underlätta vägen in i det svenska samhället. Här får du tillgång till olika typer av information för att fungera i samhället och stärka dina förutsättningar till egen försörjning. Du kan till exempel få information om kontakter med myndigheter och idrotts- eller kulturföreningar eller hjälp att lära dig mer om det svenska samhället och Markaryds kommun.
Välkommen, vi önskar dig en bra start i Sverige!
Det är en gratis utbildning om det svenska samhället för dig som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Du kan studera kursen på ditt modersmål, på lätt svenska eller på något annat språk som du kan.
I Sverige är det lag på att nyanlända flyktingar och invandrare ska få minst 100 timmars utbildning om Sverige och hur det svenska samhället fungerar. Kommunernas skyldighet att erbjuda Samhällsorientering upphör tre år efter den första folkbokföringen i en kommun. Kommunerna ska aktivt verka för att nyanlända som har rätt till Samhällsorientering deltar i verksamheten. Utbildningen är helt gratis.
Samhällsorienteringen riktar sig till dig som är
Gäller inte
Samhällsorienteringens syfte är att underlätta etableringen och delaktighet i det svenska samhället för dig som flykting eller nyanländ. Du ska få ett stöd för att så snabbt som möjligt lära dig svenska och kunna ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Syftet med kursen är att ge dig information om hur du kan göra för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Du får också chans att diskutera och ställa frågor. På kursen går vi bland annat genom hur man söker arbete, olika sätt att se på barnuppfostran och hur man hittar rätt i hälso- och sjukvården. Vi gör också studiebesök.
Vi anpassar innehåll och undervisningsmetoderna till din och de andra deltagarnas erfarenhet och bakgrund. Samhällsorienteringen genomförs på ett objektivt sätt och baseras på de svenska grundlagarna och internationella konventioner. Samhällsorienteringen ska ge utrymme för dialog och reflektion och ska i möjligaste mån bedrivas på modersmålet eller annat språk som deltagaren behärskar väl.
Målet är att du ska utveckla kunskap om:
För att uppnå dessa kunskapsmål ska samhällsorienteringen därför innehålla:
Du får undervisning en gång eller två gånger i veckan, antingen i klassrum eller via webben beroende på språk. Efter utbildningen kommer du att få ett intyg.
I vuxenutbildningens fina lokaler på Hannabadsvägen 2C, 285 32 Markaryd
Vill du veta mer om samhällsorienteringen kan du kontakta samordnaren för samhällsorientering i Markaryds kommun, Aladdin Almakmal, Telefon: 0433-72450, E-post: aladdin.almakmal@markaryd.se
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.