Matdistribution

Matdistribution är för dig som inte klarar av att laga mat själv eller har möjlighet att äta på närliggande matservering. Kommunen erbjuder då varm mat som levereras hem till dig.

Denna ansökan är till för dig som är minst fyllt 75 år och är bosatt i Markaryds kommun, och innebär att du kan få matdistribution genom förenklad handläggning. Är du yngre än 75 år, eller önskar ansöka om andra omsorgsinsatser än matdistribution använder du dig av ”Ansökan om bistånd enligt 4 kap 1 § Socialtjänstlagen”.

Maten tillagas i kommunens centralkök Ekliden och levereras varmhållen hem till dig av personal från hemtjänsten.

Måndag till fredag har du två rätter att välja mellan och lördag-söndag samt övriga helgdagar erbjuds en rätt. Du kan få mat dagligen eller på bestämda dagar men minst tre dagar i veckan.

Är du över 75 år fyller du i ansökningsblanketten och skickar till socialförvaltningen. En biståndshandläggare tar sen kontakt med dig och du får ditt beslut om matdistribution.

Är du under 75 år kontaktar du en biståndshandläggare som startar en utredning om dina behov av insatsen.

En portion hemlevererad varm mat inklusive efterrätt kostar 81kronor/st samt tillkommer en distributionsavgift på 13 kr/st.

Hemtjänstpersonalen lämnar ut matsedel till dig och tar upp din beställning och vidarebefordrar den till köket.

Vill du avbeställa din mat gör du det till hemtjänsten senast klockan 12:00 två dagar före serveringsdagen.

Maten levereras till dig mellan klockan 11:30 - 13:30 och då måste du vara hemma och ta emot den.

Eftersom maten levereras till dig varm ska den ätas omgående och överbliven mat bör ej sparas. Om du önskar äta maten vid ett senare tillfälle måste den kylas ned omgående samt återuppvärmas upp till 70 grader. Maten bör ej sparas mer än ett dygn.

Din lunchmåltid består av varmrätt och dessert. Portionen består av kött/fisk/fågel som huvudrätt, potatis/ris/pasta eller motsvarande samt varma grönsaker. För att måltiden ska bli komplett bör du alltid komplettera med passande tillbehör som rödbetor, gelé, lingon, måltidsdryck samt bröd och smörgåsmargarin.

Vid behov finns specialkost och konsistensanpassad kost. Det är läkare eller sjuksköterska som ordinerar specialkost.

Maten som serveras inom äldreomsorgen kallas för A-kost (allmän kost) och följer svenska näringsrekommendationer. Den innehåller 30% av det dagliga energibehovet. A-kost innehåller relativt mer fett och protein och mindre fibrer än kostrekommendationen för genomsnittsbefolkningen.

Har du synpunkter eller är missnöjd med vår verksamhet vill vi att du kontaktar oss. I nedanstående länk kan du läsa mer om hur du kan lämna synpunkter och klagomål.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 januari 2024 10:00
Sidansvarig: Amanda Regebro Hult