Tavla med kulturhistoria

På Granvägen 22 satt ofta två herrar – under 70 och 80-talet - och smidde planer som kom att ge ett enormt mervärde på kommunens kulturliv.

Otroliga 800 ungdomar spelade på den tiden i den kommunala Musikskolan, där kunniga och duktiga musiklärare utvecklade verksamheten. Dans och revyträning blev ett fantastiskt komplement som sedan resulterade i den årliga Nyårsrevyn. Här underhölls och skrattade vi så att magknip uppstod.

Två eldsjälar - i all ljuv musik och revy - som vi aldrig glömmer i detta sammanhang är de två herrarna på nämnda Granvägen 22, nämligen fixaren och den tidens nätverkare Kaj Andersson och revykungen/mångkonstnären, Kjell Törnström. Idéer kring program med både musik, dans, riks- och lokala nummer, blev ibland till sena överläggningar i källarvåningen. Då och då tog Kjell även fram sina konstnärliga talanger och med penseln målade han på både vägg och duk. Och just på Granvägen 22:s källarplan uppfördes en väggmålning i mitten på 70-talet, där Kjell målade ett marknadsmotiv.

När den nye husägaren ville renovera huset 2015 så fick vi möjlighet att fotografera denna unika väggmålning. Fotot har blivit till en tavla som kommer att kunna köpas och på samma gång gynna insamlingen till Världens barn. Priset är 500 kr som går oavkortat till insamlingen och en liten historia om både marknad och herrarna följer med.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 september 2021 09:21