Det är lätt att tvätta rätt, välj en biltvätt.

Biltvättarhelg

Biltvättarhelg

Genom att tvätta bilen i en biltvätt, i stället för på garageuppfarten, hjälper du till att förhindra att miljöfarliga och hälsoskadliga ämnen når vårt vatten. Den 24-25 april är det dags för den "Stora biltvättarhelgen".

När du tvättar bilen på gatan eller uppfarten rinner smutsvattnet oftast ner i en dagvattenbrunn och leds orenat vidare till närmaste sjö, kanske din bad- eller fiskesjö.

Om du har egen brunn eller bor nära en dricksvattentäkt ska du däremot inte tvätta bilen där, eftersom smutsvattnet då kan förorena dricksvattnet.

Att tänka på

  • Tvätta bilen på en biltvättsanläggning istället, antingen i en automatisk eller gör-det-själv-hall. Där sker ofta reningen i flera steg, innan vattnet kommer till reningsverket för ytterligare rening.
  • Använd miljöanpassade rengöringsmedel.
  • Måste du använda kemikalier? Kanske räcker det att spola av bilen mellan tvättarna på en anläggning.

Nationell kampanj

Stora Biltvättarhelgen är en nationell kampanj för rent vatten som marknadsförs av Svenskt Vatten, tillsammans med Sveriges kommuner. Biltvättarhelgen har uppmärksammats sedan 2014 och infaller varje år i slutet av april.

Fem myter om biltvätt

Myter i samarbete med branschorganisationen Svenskt Vatten.

Nej, det är inte riktigt rätt. När du tvättar din bil på gatan är det som att tvätta bilen direkt i naturen. Då rinner olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Passa på att tvätta bilen när du ska och tanka, då belastar du inte naturen med onödig bilkörning.

Det låter ganska logiskt men det stämmer inte alls. Regnvatten löser inte bort miljöfarliga olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Om du tvättar din bil på en biltvätt som är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så drabbas inte vår natur av dessa.

Jodå, det blir den visst. Och miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter. Den enda skillnaden är att de är skonsamma mot vår miljö. Så använder du miljövänliga bilvårdsmedel får du både en ren bil och ett rent samvete.

Tyvärr är det inte så enkelt. Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen som du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.

Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och salt bita sig fast och är lättare att få bort.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 mars 2021 16:05

Kontakt

Administration MBN

mbn@markaryd.se
0433-720 60