Lyckat utbyte av erfarenheter

Under förra veckan hade bland annat Markaryds kommun besök av 25 representanter från Polen, Litauen och Tyskland. Resan är en del av det EU-finansierade projektet Internationally about migration in local governments.

Projektet Internationally about migration in local governments är sprunget ur EU-programmet Europe for citizens och syftar till att öka våra länders och kommuners kunskap om arbete med migration. Från Markaryds kommun deltog representanter från arbetsmarknads- och integrationsförvaltningen, kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson samt vice ordförande Sven Jansson.

Det här besöket var det andra av totalt fyra inplanerade utbytesträffar inom projektet. Det man kunnat se hittills är att de deltagande kommunerna har väldigt olika organisationer på plats för att hantera flyktingmottagande.

Mateusz Oszmaniec, borgmästare i Bytow, Markaryds kommuns vänort i Polen, menar att omvärldsläget gör projektträffarna mycket viktiga. I Polen har man visserligen diskuterat och planerat på teoretiska planet under tidigare år, men inget av detta kunde förbereda dem för vad som komma skulle.

Mateusz Oszmaniec, borgmästare i Bytow

Mateusz Oszmaniec, borgmästare i Bytow

– Vi har bland annat fått lära oss av er vad för typ av organisation som behöver vara på plats för att underlätta flyktingarnas inkludering i samhället. Något vi är mycket tacksamma för, säger Mateusz Oszmaniec vars polska kolleger bland annat fått prova på att vara SFI-elever.

Under fredagen besökte man bland annat Vetenskapshuset för en workshop. Klas Lundström, t.f. förvaltningschef vid arbetsmarknads- och integrationsförvaltningen, berättar att fredagen primärt handlat om att lägga upp strategin för en gemensam hemsida framöver.

– Vi talar exempelvis om att det ska finnas färdiga kontaktvägar på hemsidan till de i våra respektive kommuner som arbetar specifikt med de här frågorna, så att erfarenhetsutbytet förenklas, säger Klas Lundström.

Klas Lundström, t.f. förvaltningschef, AIF

Klas Lundström, t.f. förvaltningschef, AIF

Under nästa fas i projektet kommer man att arbeta med att få den gemensamma hemsidan på plats. I oktober kommer man åter att träffas, då i Rügen, Tyskland. Den sista träffen inom projektet kommer att ske i april 2023, då i Bytow, Polen.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Klicka på bilderna för att zooma

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 juni 2022 12:02