Information om förtidsröstning

Foto: val.se

Foto: val.se

Ska du förtidsrösta i valet finns det flera förtidsröstningslokaler i Markaryds kommun. Här kan du se om vilka valsedlar som finns i de olika lokalerna, samt hur du ska agera ifall du saknar valsedlar till något parti.

I alla röstningslokaler ska det finnas valsedlar för samtliga partier som i det senaste valet fått minst 1%. Övriga partier lämnar själva in sina valsedlar där de önskar få dem uppställda. Röstmottagarna ansvarar för att valsedlarna är korrekt sorterade och uppställda i lokalen.

Om du saknar valsedlar för något parti kan du agera på olika sätt:

  1. Du kan be röstmottagarna kontrollera att alla valsedlar är på plats. Röstmottagarna har sekretess och bevarar din valhemlighet, men du behöver inte påtala vilket specifikt parti du saknar.
  2. Du kan använda en blank valsedel för det val du vill göra och skriva namnet på det parti du önskar. Tänk på att skriva tydligt så att rösten kan räknas till partiet. Märk inte valsedeln på något annat sätt än med partinamn och eventuellt kandidatnamn som du önskar personrösta på. Tänk på att personnamn inte räcker. Partiet måste alltid stå på valsedeln.

Om du väljer att inte rösta vid tillfället kan du givetvis göra det senare i samma eller en annan lokal fram till valdagen.

Om du förtidsröstat men inte är nöjd kan du besöka din vallokal på valdagen och ångra din röst. Då räknas bara den röst du avgett på valdagen.

Har du frågor eller synpunkter kan du ringa valmyndighetens valupplysning 020-825 825

Eller Markaryds valtelefon 0433-720 01 eller 072-887 77 88

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 augusti 2022 09:24