Beredskapsveckan

Foto på ett kök utan el med MSB:s logotyp

25 september till 1 oktober, uppmärksammar vi Beredskapsveckan. Beredskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som återkommer varje år, för att öka kunskapen och engagemanget för krisberedskap. Temat för i år är Öva!

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin krisberedskap.

Fokus på beredskap i skolan

Skolan är en samhällsviktig verksamhet, som är nödvändig för att hålla i gång resten av samhället, speciellt vid kriser och höjd beredskap. Därför kommer alla kommunens grundskolor och gymnasieskolan öva under veckan. Undervisning kring krisberedskap kommer att ske på alla skolor, anpassat efter elevernas ålder och mognad. Både elever och personal kommer även att få öva på praktiska moment under veckan.

Krismatsedel

I matsalen på kommunens grundskolor och på gymnasieskolan kommer en krismatsedel serveras hela veckan. En krismatsedel är mat som ska kunna serveras vid oväntade störningar eller avbrott. Den här veckan kommer vår kökspersonal öva utifrån scenariot att livsmedelsleveranserna inte har kommit fram. Det vill säga, hur man lagar mat på råvaror med lång hållbarhet, och som går att lagra.

Informationsträff – För din säkerhet!

På torsdagen, 28 september, bjuds allmänheten in till den kostnadsfria informationsträffen För din säkerhet! på Markaryds Kulturhus klockan 18:00-21:00. På informationsträffen får du lära dig vad du kan göra för att du och din familj ska klara sig vid en kris i samhället. Du får också grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser. Informationsträffen vänder sig till dig som är äldre än 16 år.

Informationsträffen sker på uppdrag av MSB och arrangeras av Försvarsutbildarna tillsammans med Markaryds kommun.

Läs om informationsträffen och hur du anmäler dig i nyheten Välkommen till en informationsträff - För din säkerhet!

Öva gärna hemma!

MSB:s beredskapsvecka är ett bra tillfälle att tänka till, även i hemmet. Hur länge skulle du klara dig på maten du har hemma? Hur gör du om elen försvinner, och du inte har någon tillgång till internet? Vad gör du om det inte kommer något vatten i kranen? Ta del av övningsmaterialet till Beredskapsveckan på MSB:s webbplats, www.msb.se/beredskapsveckan Länk till annan webbplats.

Digitalt verktyg

I år har MSB tagit fram ett digitalt verktyg, där du kan genomföra övningar:

www.msb.se/hemberedskap Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 september 2023 17:10