Trygghetsmätningen visar på en fortsatt stabilitet

Bild

Från vänster: Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande, Mathias Fager, kommunpolis, Caroline Lindberg (KD), trygghetsutskottets ordförande, Bengt-Ove Olsson, stabs- och säkerhetschef, Matilda Mårs, brottsförebyggare

Resultatet från Polisens årliga trygghetsmätning har presenterats. Årets resultat visar det näst lägsta problemindexet sedan 2012 och en fortsatt stabil nivå.

Lokala trygghetsmätningar görs årligen av Polisen. Trygghetsmätningen har skickats ut till cirka 900 slumpmässigt utvalda personer i Markaryds kommun. Mätningen visar hur invånarna upplever problemutvecklingen och signalerar vad som kan behöva prioriteras i det trygghetsskapande arbetet i kommunen.

Vad visar årets trygghetsmätning?

Årets trygghetsmätning visar överlag att resultatet fortsätter att ligga på en stabil nivå, med små variationer, vilket det har gjort de senaste åren. Det kommunövergripande resultatet visar generellt på en låg utsatthet för brott. Det sammantagna resultatet på samtliga 37 frågor ligger på nivå 1 och 2, vilket är de lägsta nivåerna. Problemindexet för hela kommunen låg i år på 1,81, vilket är det näst bästa resultatet sedan 2012.

"Det är särskilt glädjande att se att förtroendet för polisen ökar i Strömsnäsbruk. Sedan i fjol har vi anlitat en brottsförebyggare i Markaryds kommun, som tillsammans med polisen byggt upp ett fantastiskt bra samarbete för att öka tryggheten i vår kommun.”, säger Caroline Lindberg, trygghetsutskottets ordförande.

"Resultatet visar att vi är på rätt väg och vi tar ständigt steg framåt. I trygghetsfrågor är vi samstämmiga i politiken - vi ska åtgärda problem, men minst lika viktigt är det förbyggande arbetet.", säger Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande.

Problemindex är ett värde som visar medelvärdet för resultatet i de olika frågorna. Det visar alltså ett övergripande värde för hela trygghetsmätningen. Ett lägre värde är en förbättring från tidigare år.

År

Problemindex

2019

2,22

2020

2,22

2021

2,08

2022

1,92

2023

1,78

2024

1,81

Variationer mellan orterna

I resultatet kan man se att den upplevda problematiken skiljer sig mellan Markaryd tätort, Strömsnäsbruk och Traryd samt landsbygden.

Markaryd tätort

Markaryd tätort har det bästa resultatet sedan 2015, med förbättringar inom flera områden, bland annat den upplevda oron kopplat till alkohol- och narkotikamissbruk och ungdomsgäng som bråkar och stör. Buskörning med mopeder och mc är ett område som har förämrats något från tidigare år. Trots att problematiken fortfarande värderas ligga på en låg nivå, är det något som kommunen och polisen kommer att arbeta vidare med.

Strömsnäsbruk och Traryd

I Strömsnäsbruk och Traryd har problemindexet försämrats från 2023, där bland annat nedskräpning och skadegörelse lyfts som särskilt viktiga problem att åtgärda. Upplevelsen av trafiksäkerheten i norra kommundelen har förbättrats en hel del sedan 2023, men är fortsatt något som kommun och polis behöver arbeta vidare med. Här upplever man också att polisen bryr sig om de lokala problemen, vilket har förbättrats ytterligare från föregående år.

Landsbygd

På landsbygden finns generellt en hög upplevd trygghet. Något som utmärker landsbygden är en större oro för inbrott i bostaden och förråd.

Vad gör vi med resultatet?

Trygghetsdialoger

  • År 2025 kommer kommunen och polisen börja med trygghetsdialoger på landsbygden, med extra fokus på förebyggande av inbrott
  • Kommunen och polisen ska genomföra trygghetsdialoger i Strömsnäsbruk och Traryd för att få mer information kring orsakerna till den upplevda otryggheten

Trafiksäkerhet

  • Kommunen ska utvärdera effekten av hastighetsplanen där hastigheten har sänkt från 50 km/h till 40 km/h i tätorter i Markaryds kommun
  • Kommunen och polisen ska genomföra kommunikationsinsatser kring trafik och trafiksäkerhetshöjande insatser på flera platser i kommunen

Utemiljö

  • Kommunen fortsätter arbetet med övergivna/förfallna hus i de norra kommundelarna
  • Kommunen ska fortsätta arbetet med skadegörelsegruppen
  • Kommunen ska arbeta med att förbättra utemiljön i norra kommundelen

"Det här är ett långsiktigt arbete och det gäller att inte ge upp. Vi jobbar systematiskt på olika fronter, hela kommunen i samverkan med alla som kan bidra i detta. Vi kan aldrig luta oss tillbaka, utan arbeta framåt hela tiden.", säger Bengt-Ove Olsson, stabs- och säkerhetschef.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 november 2024 08:19