EU-valet 2024

Bild

Den 6-9 juni 2024 så är det dags att rösta i EU-valet. I EU-valet ges möjlighet att välja de ledamöter som ska representera Sverige i Europaparlamentet.

Var 5:e år anordnas ett EU-val i Sverige. Då får man möjlighet att välja de ledamöter som ska representera Sverige i Europaparlamentet. De som kommer att representera Sverige i Europaparlamentet kommer att ha i uppgift är att företräda folkets intressen när EU stiftar sina lagar och se till att andra EU-institutioner fungerar demokratiskt.

Hur går valet till?

EU-valet går till på samma sätt som valen till riksdag, regioner och kommuner i Sverige.
Den som har rösträtt får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen. För väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte har möjlighet att ta sig till röstmottagningsställe kommer vi vid ett par tillfällen att ha ambulerande röstmottagning, vilket innebär att en röstmottagare åker hem till personen och tar emot rösten.

Vem får rösta

Du som är 18 år senast på valdagen och dessutom antingen är:

  • svensk medborgare som är eller varit folkbokförd i Sverige, eller
  • medborgare i ett annat EU-land som är folkbokförd i Sverige och har anmält sig till den svenska röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Läs mer om EU-valet på markaryd.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 februari 2024 09:13