Markaryds kommun implementerar Kommun fri från våld
Innan sommaren togs ett politiskt beslut att Markaryds kommun ska införa konceptet "Kommun fri från våld". Det innebär ett mer samordnat arbete kring våld i nära relationer och generellt våld samt en kunskapshöjning inom området hos både politiker och tjänstepersoner.
I juni tog kommunstyrelsen i Markaryds kommun beslut om att implementera Kommun fri från våld. Konceptet inleds i samband med en utbildning i oktober, där politiker, chefer och utvalda tjänstepersoner ska utbildas inom våldsförebyggande arbete.
Vad är Kommun fri från våld?
"Kommun fri från våld" är ett koncept som ska stärka kommunens kapacitet att bedriva ett strategiskt, långsiktigt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete mot generellt våld och mäns våld mot kvinnor. Det är ett koncept som omfattar hela kommunen, för att kunna arbeta tillsammans och proaktivt mot våld innan det leder till en brottslig handling.
Vad innebär våld i nära relation?
Våld i nära relationer är inte bara fysiskt våld utan kan även vara psykiskt våld, där en person utsätts för manipulation, hot eller kränkningar, eller ekonomiskt våld där en person saknar tillgång till sin egen ekonomi eller blir skuldsatt på grund av partnerns handlingar.
Bakgrund till beslutet
Våld i nära relation är ett nationellt och globalt samhällsproblem med stora mörkertal. Att bevittna eller utsättas för våld är även en riskfaktor för att själv utveckla ett våldsamt beteende och kostnaderna kopplade till problematiken är stora. Att arbeta förebyggande mot våldet är något som prioriteras på flera fronter. I Agenda 2030, som är FN:s globala mål för hållbar utveckling, är ett av delmålen att utrota våld mot och utnyttjande av kvinnor och flickor. Dessutom har regeringen tagit fram en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
I den lokala lägesbild för brottsförebyggande arbete som Markaryds kommun har tagit fram, är våld i nära relation ett fokusområde. Den lokala lägesbilden utgår från en omfattande kartläggning, utifrån bland annat polisens statistik, resultat från trygghetsmätningen samt information från verksamheter och externa aktörer. På grund av de stora konsekvenser som våld i nära relation leder till i kombination med att det finns en ökande trend av anmälda brott kopplat till våld i nära relation har det definierats som ett fokusområde.
Du hittar hela lägesbilden på sidan Kommunens trygghetsarbete
”Trygghetsutskottet beslutade enhälligt om att delta i utbildningen. I den lokala lägesbilden som tagits fram, så är vi redan nu medvetna om problematiken gällande våld i nära relationer. Därför känns det väldigt viktigt att inom vår kommun jobba förebyggande och långsiktigt för en kommun fri från våld.", säger Caroline Lindberg, Trygghetsutskottets ordförande, om beslutet.
Hur kommunen ska arbeta
Det första steget i Kommun fri från våld är att politiker, chefer och utvalda tjänstepersoner ska utbildas i hur vi som kommun kan arbeta strategiskt inom det förebyggande arbetet. Utbildningen genomförs tillsammans med Lessebo kommun, Alvesta kommun och Uppvidinge kommun och den samordnas och finanserias av Länsstyrelsen Kronoberg.
Efter att utbildningen är genomförd kommer en arbetsgrupp med tjänstepersoner i Markaryds kommun att arbeta vidare med det strategiska, långsiktiga och kunskapsbaserade våldsförebyggande arbetet.
"En kommun fri från våld är en viktig del i kommunens fortsatta visions- och värdegrundsarbete. Vi har alla ansvar för den kultur som råder på våra mötesarenor, från arbetsplatser till möten med kommuninvånare, och näringsidkare. Hur vi beter oss mot varandra och agerar vid normbrytande beteende är grundläggande för vad som är accepterat i samhället. Med en gemensam metod kan vi tillsammans och mer kraftfullt agera för ett samhälle fritt från våld.", säger Elisabeth Fock, kommunchef.
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.