Nu erbjuds fler fiber

Kartbild med de olika fibernäten

Kartan visar respektive nätägares ungefärliga utbyggnadsområde

I kommunens tätorter och i vissa delar av landsbygden finns idag ett färdigt fibernät att ansluta sig till. Nu har tre företag beviljats stödpengar för att bygga ut fibernätet även i den norra delen av kommunen.

Hur fungerar utbyggnaden av fibernätet?

I Markaryds kommun är det privata företag som står för bredbandsutbyggnaden för både tätorter och på landsbygden. Företagen kan söka stödpengar för utbyggnaden hos Post- och telestyrelsen, PTS. Tre företag har ansökt och fått stödpengar av PTS för att bygga ut fibernätet i kommunens norra del, där det idag inte finns någon fiber. Företagen som har fått stödpengar är Open Infra MidCo AB, GlobalConnect AB och Telia/Skanova AB. Företagen kommer snart, eller har redan börjat, planera och sälja anslutningar. Om tillräckligt många hushåll är intresserade av att få tillgång till fiber kommer de också att bygga ut fibernätet.

Att skapa förutsättningar och underlätta för boende, service och verksamheter med infrastruktur och tillgång till bredband är en viktig del av landsbygdsutvecklingen.

Läs mer på sidan Landsbygdsutveckling

Var finns fibernät redan idag?

I tätorterna Markaryd, Timsfors, Strömsnäsbruk och Traryd har Telia (Skanova) byggt ut näten till i princip varje fastighet. Även Tele 2 har fiberanslutningar till några hyreshus i kommunen. På landsbygden är det lite annorlunda. Vi har idag två aktiva fiberföreningar som har byggt, äger, driver och förvaltar sina nät. Det är Hannabads ekonomiska fiberförening och Västra Skogsbrynets ekonomiska fiberförening. Även Telia med sitt bolag Zitius äger nät på landsbygden.

Hur gör jag om jag vill ha fiber?

Du som bor i norra kommundelen

Om du bor i norra kommundelen, i området Vivljunga, Groeryd, Skararp, Grönö, Hinneryd, kan du bli kontaktad av något av företagen som har beviljats stödpengar. Företagen har planerat för att bygga ut i olika områden i den norra delen av kommunen, om tillräckligt intresse för anslutning finns.

Du kan läsa mer om de olika företagen på deras webbplatser:

Du som bor i tätort

I tätorterna är i princip alla fastigheter förberedda för anslutning. Det innebär att det finns en mikrodukt, en liten fiberslang, vid tomtgränsen som går att ansluta till fastigheten när du vill göra det.

Du kan läsa mer om anslutning till hushåll i tätort på sidan Fiber i tätorterna

Du som bor på landsbygden

På landsbygden kan det vara så att din fastighet är förberedd för anslutning. Det kan du kolla upp med respektive nätägare.

Läs mer om fiberanslutning på landbygden på sidan Fiberföreningar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 april 2023 09:12