Feriepraktik

Varje sommar anordnar Markaryds kommun feriepraktik för ungdomar mellan 15 och 17 år inom kommunens olika verksamheter.

Det är viktigt för dig som ungdom att få möjligheten att arbeta under sommaren. Det är ett perfekt tillfälle att tjäna lite extra pengar samtidigt som man får erfarenhet och meriter från arbetslivet som du kan ha nytta av hela livet.

För att inte förväxla betydelsen för ”sommarjobb” har vi liksom många andra kommuner valt att göra följande fördelning:

 • Feriepraktik - du är under 18 år- du ersätter inte ordinarie personal, du har en handledare
 • Sommarjobb - du har fyllt 18 år

Vem kan söka feriepraktik?

Du som är

 • 15 år fyllda den 13 juni 2022
 • inte fyllda 18 år när du börjar din feriepraktik 2022
 • Folkbokförd i Markaryds kommun

då har du rätt att söka feriepraktik i Markaryds kommun.

Feriepraktik

 • Du möter arbetslivet, kanske för första gången.
 • En feriepraktik varar i 3 veckor (en period). Du kan bara ha en period.
 • Arbetstiden är normalt 4 timmar per arbetsdag.
 • Du kan välja mellan olika kommunala verksamheter.

Tre perioder

Feriepraktiken är uppdelad i tre olika perioder, varar i tre veckor och du arbetar fyra timmar per dag.

 • Period 1. vecka 24 - 26 (13 juni - 1 juli)
 • Period 2. vecka 27 - 29 (4 juli - 22 juli)
 • Period 3. vecka 30 - 32 (25 juli - 12 augusti)

Lönen för 2022 blir

 • 15 år 64 kr/timme
 • 16 år 70 kr/timme
 • 17 år 82,50 kr/timme

Steg 1: Ansök

För att du ska kunna få en praktikplats måste du skicka in en ansökan till oss.

Nytt för i år är att du ansöker via webben tillsammans med din vårdnadshavare. Din vårdnadshavare behöver signera samtycke om att du får feriepraktikarbeta under sommaren 2022 med e-legitimation, detta görs direkt i din ansökan.

Har din vårdnadshavare ingen e-legitimation? Så här skaffar man e-legitimation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vid eventuella frågor kontakta Arbetsmarknadsenheten på 0433-720 00.

Ansökan om feriepraktik för sommaren 2022

För att ansöka om feriepraktik (gäller inte feriepraktik på Strömsnäs Sportscamp, separat ansökan, se nedan) för sommaren 2022 i Markaryds kommun behöver du fylla i ansökan via länken: https://etjanst.markaryd.se/feriepraktik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan är öppen mellan den 7 februari och 20 mars 2022. Vi tar inte emot senare ansökningar.

OBS!! Feriepraktik på Strömsnäs Sportscamp

För att ansöka om en feriepraktik på Strömsnäs Sportscamp behöver du fylla i en separat ansökan via länken: https://etjanst.markaryd.se/feriepraktik_sportscamp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan för Strömsnäs Sportcamp är öppen mellan 7 februari och 28 februari 2022. Vi tar inte emot senare ansökningar för feriepraktik på Strömsnäs Sportscamp.

Steg 2: Beställ utdrag hos polisen

När du arbetar med vissa saker, till exempel med barn behöver du beställa ett utdrag ur belastningsregistret. Det är ett papper du beställer hos polisen som talar om ifall du är dömd för något brott.

Vi rekommenderar att alla som söker feriepraktik att beställa utdraget då det tar många veckor att få det och alla som arbetar med barn måste ha utdraget första dagen på feriepraktiken.

Du lämnar det kuvertet till din arbetsgivare dag ett. Har du inte med utdraget när du ska börja jobba förlorar du din feriepraktik.

Steg 3: Besked

Under vecka 14 (4 april - 8 april 2022) för den allmänna feriepraktiksansökan får du ett mejl skickat från oss. I mejlet får du besked om din feriepraktiksansökan. Mejlet skickas till din angivna e-postadress (från din feriepraktiksansökan). 

Besked om Strömsnäs Sportscamp får du via mejl under vecka 9 (1 mars - 4 mars 2022). Om du inte får en feriepraktik på Strömsnäs Sportscamp är du ändå med i matchningen mot våra andra feriepraktikplatser för sommaren 2022 i Markaryds kommun. Du får svar om erbjuden plats för dessa under vecka 14. Detta gäller inte om du tackat nej till erbjuden plats på Strömsnäs Sportscamp.

Steg 4: Bekräfta din plats

I mejlet du får via din angivna e-postadress (från feriepraktiksansökan) skickar vi med en länk till formuläret där du talar om ifall du vill ha platsen vi erbjudit dig.

Detta måste du göra senast den 29 april 2022 för den allmänna feriepraktiksansökan och för Strömsnäs Sportscamp måste du meddela senast den 9 mars 2022.

Du kan inte byta plats eller period, får vi inget svar från dig förlorar du din plats.

Steg 5: Vi informerar

När du bekräftat din plats kommer du att få all information du behöver inför din feriepraktik. Du får informationen till den angivna e-postadress (från din feriepraktiksansökan).

Det är ditt ansvar att kontakta din arbetsplats i god tid innan din praktik startar för att få praktiska detaljer.

Steg 6: Skatteverket

Om du tjänar mindre än 20 431 kr under 2022 behöver du inte betala skatt för din inkomst. Du kan då använda blanketten här nedanför. Du fyller i blanketten och lämnar blanketten tillsammans med din tidrapport till arbetsgivaren den dag du slutar din feriepraktik.

Steg 7: Busskort

 Alla elever mellan 7 och 20 år som är folkbokförda i Markaryds kommun får ett ”gult” busskort. Detta gäller för bussresor med Länstrafiken inom Markaryds kommun på alla skollov, studiedagar, helger, och efter kl. 15.00 på skoldagar. Om du inte har något beställ det i god tid hos din skolassistent på den skola du går.

 

Alla som arbetar inom kommunala verksamheter arbetar för att upprätta ett samhälle med goda levnadsförhållanden, en god välfärd.

För att upprätta en god välfärd krävs det att viktiga samhällsfunktioner fungerar och kommunerna bidrar med mycket av denna samhällsservice. Av denna anledning finns det många olika yrken inom Markaryds kommun. Med din feriepraktik får du möjlighet att få insyn i några av de arbeten som finns, kanske vill även du arbeta med samhällsservice i framtiden.

Se exempel på olika arbetsbeskrivningar för olika yrken som du kan prova på under din feriepraktik:

Barnomsorg

Arbeta i barngrupp samt vanliga sysslor på förskolan som exempelvis städa inför sommaren, diskning av leksaker med mera.

Detta arbete passar dig som tycker att det skulle vara roligt att arbeta med barn.

Bad

Som feriepraktikant på badet kommer du att vara behjälplig vid simundervisning, badbevakning, städning, underhåll av inne och ute miljö samt vara behjälplig i entrén och kiosken.

Denna roll passar dig som är serviceinriktad, uppmärksam och uppskattar ett varierande arbete. För att kunna ha din feriepraktik på badet krävs det att du är simkunnig.

Administration

Arbeten som kan bestå av olika administrativa uppgifter såsom sorteringar, arkivering, samhällsundersökningar.

Arbetet passar dig som är organiserad, driven, har ett samhällsintresse och tycker om att ta egna initiativ.

Vetenskapshuset

Arbeta som Värd/Värdinna i Vetenskapshuset i sommar. Du kommer bland annat att genomföra guidade tourer för besökare till Vetenskapshuset.

Detta passar speciellt dig som är teknikintresserad, serviceinriktad och som är bekväm i mötet med människor.

Fastighet/Park

Inom fastighet/park kommer du att få arbeta med att ta hand om och göra utemiljön fin i Markaryds kommun. Exempelvis kommer du att få rensa ogräs och hålla rent i våra utemiljöer samt utföra andra förekommande uppgifter inom fastighet och parkskötsel. Måla, enklare vaktmästerisysslor, rensa ogräs, tvätta möbler, tvätta fasader med mera.

Detta arbete passar dig som gillar att vara ute samt uppskattar ett fysiskt arbete.

Äldreomsorg

Att arbeta med äldre är varierande och utvecklande, ingen dag är den andra lik. I äldreomsorgen får du möjlighet att göra skillnad för människor varje dag. Att arbeta inom äldreomsorgen innebär att ge god service till våra seniorer genom att aktivera, stötta, skapa socialt sammanhang och ge en god omvårdnad. Vi bidrar till en värdig och meningsfull vardag för våra äldre.

Feriepraktikanter på våra särskilda boenden kommer att arbeta med aktiviteter så som promenader, spela spel, servera måltider samt att hjälpa till med städ och köksbestyr.

Detta arbete passar dig som har ett genuint intresse av att hjälpa andra människor. Andra egenskaper som är passande i rollen är att du är empatisk, lyhörd, flexibel och har tålamod.

Omsorg

Feriepraktikanter på vår dagliga verksamhet kommer att arbeta med ett socialt arbete där du tillsammans med ordinarie personal genomföra olika aktiviteter med brukarna och stötta dem utifrån de behov de har. Det ingår att hjälpa till vid måltider, promenader, läsa tidning, spela spel, lägga pussel, sitta och prata med mera. Allt arbete utförs i en positiv anda där både personal och brukare ska kunna känna glädje och inspiration.

Detta arbete passar dig som är social, hjälpsam och empatisk.

Bibliotek

Tillsammans med handledare planera och genomföra bibliotekets sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar. Ex utespel, pyssel och högläsning. Hjälpa besökare med kopiering och enklare IT-frågor vid bibliotekets datorer. Även allmänt biblioteksarbete som att göra i ordning nya böcker, stämpling och märkning av böcker.

Detta arbete passar dig som är hjälpsam, social, kreativ och intresserad av böcker.

Bygg och miljö

Tillsammans med andra så kommer ni ta fram ett underlag för ett projekt från början till slut. Planera efter handlingar, beräkna yta, fylla i ansökan för bygglov och mycket mer. Ni kommer vägledas och få stöttning i projektet men syftet är att ni själva ska försöka att få projektet i land. Ni kommer få lära er vad man bör tänka på gällande VA, lokalvård, fastigheter, Park & Gata, Miljö, räddningstjänsten m.m.

Detta arbete passar dig som är organiserad, driven, har ett samhällsintresse och tycker om att ta egna initiativ.

Lokalvård

På lokalvårdsenheten kommer du att vara ute i verksamheterna och hjälpa lokalvårdarna med städning, både daglig städning och storstädning. Storstädning innebär att vi torkar av möbler, väggar mm och gör golvvård.

Detta arbete passar dig som tycker om att arbeta fysisk och systematiskt.

Friluftslivsarbetare

Som friluftslivsarbetare i kommunen kommer du exempelvis hjälpa till med märkning av vandringsleder och spår runt om i kommunen.

Denna roll passar dig som tycker om att vara ute i naturen.

KulturCrew

Projektet KulturCrew utbildar barn och unga i arrangörskap. Varje KulturCrew får sedan ordna kulturarrangemang. Här får du kunskap och utbildning i planering, värdskap, marknadsföring och scenteknik.

Detta passar dig som är kreativ och vill lära dig hur ett större arrangemang går till både på och bakom scenen.

Ungdomar kan

Ta chansen att utveckla kommunen och dig själv i sommar! Du kommer att gå en tre veckors kurs för att lära dig mer om dina rättigheter, inflytande och engagemang. Arbetet som görs i Ungdomar kan, ger kommunen tips och tankar hur Markaryds kommun kan bli ännu bättre på ungdomsdemokrati och ledarskap. Du kommer att få jobba med ledarskap, klass och elevråd, barnkonventionen, ungdomsdemokrati.

Detta passar dig som är intresserad av samhälle och demokrati samt vill utveckla sin ledarskapsförmåga.

Musikhuset

Här kan du tillsammans med andra glädja medborgarna i Markaryds kommun med musikaliska framträdande i små och lite större sammanhang.

Detta passar dig som har ett intresse av sång och musik. En fördel är om du kan spela något instrument eller tycker om att sjunga.

SportsCamp

Strömsnäs SportsCamp är ett fotbolls och gymnastikläger för barn mellan 6-15 år i Markaryds Kommun. Du fungerar som ledare för barnen på lägret.

Detta är en feriepraktikplats som kräver förkunskap inom gymnastik eller fotboll samt att man deltar ideellt varje söndag på ledarskapsutbildningen som startar i mars 2022. OBS! ideell utbildning som anordnas av SportsCamp. Ansökan för SportsCamp är separat och matchning görs av arrangörerna på Strömsnäs SportsCamp. Ansökan hittar du på Markaryds kommuns hemsida under feriepraktik.

 

Vanliga frågor om feriepraktik

Lönen 2022

 • 15 år 64 kr/timme
 • 16 år 70 kr/timme
 • 17 år 82,50 kr/timme

Du arbetar

 • 4 timmar per dag
 • 20 timmar per vecka
 • 60 timmar per period

Du får betalt för de timmar du arbetar.

Midsommarafton är du ledig, men kan arbeta 5 timmar per dag den veckan så blir det 20 timmar.

Om du tjänar mindre än 20 431 kr under 2022 kan du begära intyg från Skatteverket så det inte dras någon skatt. Du måste lämna in ansökan samtidigt som din tidrapport när du slutar din feriepraktik annars dras skatt.

Tidrapporten plus intyg från Skatteverket ska du skicka till:

Lönekontoret
Markaryds kommun
Box 74
285 22 Markaryd

Märk kuvertet med "Feriepraktik 2022”

Det går bra att lämna in tidrapporten plus intyg från Skatteverket direkt i kommunens reception om tiden är knapp. Du har eget ansvar att lämna in din tidrapport till kommunen. 

Utbetalningsdagar 2022

 • Period 1: Tidrapport plus intyg från Skatteverket inlämnad senast 6 juli - utbetalas 27 juli
 • Period 2: Tidrapport plus intyg från Skatteverket inlämnad senast 13 augusti - utbetalas 27 augusti
 • Period 3: Tidrapport plus intyg från Skatteverket inlämnad senast 10 september - utbetalas 27 september.

Jag har inte angivit mitt bankkonto någonstans, hur får jag min lön utbetald?

För att få in sin lön på sitt bankkonto måste man registrera sitt kontonummer via Swedbanks kontoregister. När man är under 18 år måste man istället besöka, tillsammans med en förälder, ett kontor hos Swedbank eller sparbankerna för att göra en kontoanmälan. Om detta inte görs så får man sin lön på en avi som man sedan får lösa in på banken.

Vem kontaktar jag om jag fått fel lön?

Du tar kontakt med lönekontoret i Markaryds kommun. Viktigt är att du uppger/redovisar rätt antal timmar som du har arbetat för att förhindra felaktigheter.

Vem kan söka feriepraktik?
Du som är 15 år fyllda den 13 juni 2022, men inte fyllda 18 år när feriepraktiken börjar, samt är folkbokförd i Markaryds kommun.

Jag skrev fel i ansökan, kan jag ändra själv?
Har du skickat in en ansökan, men vill ändra något innan ansökningstiden har gått ut går det bra att kontakta oss på Arbetsmarknadsenheten, 0433 - 720 00 eller feriepraktik@markaryd.se.

Hur stor är chansen att jag får feriepraktik?
Markaryds kommun erbjuder alla ungdomar som söker feriepraktik ett jobb. Under förutsättning att man uppfyller grundkraven:

 • 15 år fyllda den 13 juni 2022
 • inte fyllda 18 år när du börjar din feriepraktik 2022
 • folkbokförd i Markaryds kommun

Hur ansöker jag?
Du ansöker via kommunens hemsida.

Måste jag ha tidigare erfarenhet?
Nej du behöver inte ha tidigare arbetslivserfarenhet.

Jag bor varannan vecka i Markaryds kommun – kan jag söka ändå?
Du måste vara folkbokförd i Markaryds kommun.

Hur lång är varje period?
Varje period är tre veckor, 4 timmar/dag. Sammanlagt betyder det att du arbetar 60 timmar.

När får jag veta om jag fått arbete?
Vecka 14 (4 april - 8 april 2022), skickar vi ett mejl till din angivna e-postadress (från din feriepraktiksansökan) med besked om din feriepraktiksansökan.

Besked om Strömsnäs Sportscamp får du via mejl under vecka 9 (1 mars - 4 mars 2022).

Hur fördelas jobben?
Jobben fördelas så långt det är möjligt efter önskemål.

Varför har jag inte fått den period, arbetsområde eller ort jag har sökt?
Det är ingen garanti att få den period, arbetsområde eller ort som man önskat. Att du inte fått det du önskat har till stor del att göra med begränsat antal platser. Du kan bara få en period.

Kan jag få jobba flera perioder?
Nej, du erbjuds enbart en period.

Kan jag byta jobb?
Nej

Jag kan inte arbeta erbjuden tid. Kan jag byta?
Det är erbjuden tid som gäller.

Måste jag verkligen ha utdrag ur belastningsregistret?
På många av våra arbetsplatser finns barn därför är det viktigt att du tar med ett belastningsregister, har du inte med det när du ska börja jobba förlorar du din feriepraktik.

Hur skaffar jag utdrag ur belastningsregistret?
Du beställer ditt belastningsregister via polisens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad ska jag göra med registerutdraget?
Du lämnar utdraget till din arbetsgivare dag ett.

Vad är belastningsregistret för något?
När du arbetar med vissa saker, till exempel med barn behöver du beställa ett utdrag ur belastningsregistret. Belastningsregistret är ett brottsregister som förs av Polismyndigheten enligt lagen (1998:620) om belastningsregister som bland annat innehåller information om den som ålagts påföljd för brott genom dom, beslut, strafföreläggande av ordningsbot eller fått åtalsunderlåtelse.

Varför fick jag inget jobb?
Om du inte skriver på avtalet i tid förlorar du din feriepraktik eller om något annat har blivit fel.

Får jag ta ledigt under min feriepraktik?
Nej. Vi förutsätter att du arbetar den period du tackat ja till.

Vad händer ifall jag missköter mig eller mina arbetsuppgifter?
En feriepraktik är en riktig anställning, där arbetsgivaren förväntar sig att du sköter dina arbetsuppgifter. Om din arbetsgivare anser att du inte sköter dina arbetsuppgifter kan de avsluta din anställning och du får endast betalt för den tid du arbetat.
Hur gör jag om jag upplever att jag blivit illa behandlad?
Upplever du att du har blivit kränkt, diskriminerad eller utsatt för personangrepp ska du omedelbart kontakta din handledare/arbetsgivare.
Vilka arbetsuppgifter har jag?
Det beror på vilken arbetsplats du hamnar på, prata med din handledare.

Vem är min handledare?
När du kontaktar din praktikplats för att få mer information får du även veta vem din handledare är och kommer att vara under din praktik.

Hur gör jag om jag blir sen till jobbet?
Vi förutsätter att du sköter dina tider. Skulle det hända att du av någon anledning har blivit försenad ska du omedelbart kontakta din handledare.

Hur lång lunch får jag?
Eftersom du arbetar 4 timmars har du ingen lunch.

Hur lång arbetsdag har jag?
Du arbetar 4 timmar per dag.

Hur gör jag ifall jag blir sjuk?
Ifall du blir sjuk är det mycket viktigt att du sjukanmäler dig till din arbetsplats varje dag och att du skriver sjuk i din tidrapport.

Får jag ha ytterligare ett arbete samtidigt som feriepraktiken?
Ja det går bra så länge det inte stör din feriepraktik som du fått via kommunen.

Det har dragits skatt på min lön, varför då?
Om du tjänar mindre än 20 431 kr under 2022 kan du begära intyg från Skatteverket så det inte dras någon skatt. Du måste lämna in ansökan samtidigt som din tidrapport när du slutar din feriepraktik annars dras skatt. Har du inte gjort det eller tjänat mer än 20 431 kr kommer det dras skatt på din lön.

Intyget hittar du på skatteverket Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag Länk till annan webbplats. eller längst ner på Markaryds kommuns hemsida, markaryd.se/feriepraktik.

Har du fler frågor kring din lön kontaktar du Lönekontoret. Du kan nå Lönekontoret på 0433 – 720 00.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 maj 2022 15:11
Sidansvarig: Lina van der Putten

Kontakt