Din beredskap

Bild

Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar, men också på att vi som individer tar ett eget ansvar för vår egen säkerhet. Du har en skyldighet att skaffa förmåga att agera och skydda det som är skyddsvärt. Förmåga att skydda skapas genom kunskap, information, utbildning, övning och erfarenhet.

Kunskap och information

Det finns många bra länkar för att hämta kunskap och information kring samhällsstörningar, både innan och under en samhällskris.

Utbildning och övning

I Krissamverkan Kronoberg hålls årligen nätverksträffar som vänder sig till aktörer i nätverket samt näringsliv och civilsamhället. Om man som privatperson vill engagera sig för att skydda andra finns det Frivilliga resurs grupper, FRG. I Markaryds kommun har vi för närvarande avtal med FRG. På www.frivilligutbildning.se/kontakt Länk till annan webbplats. finns en förteckning över olika organisationer som finns med kontaktuppgifter och adresser till olika hemsidor. Vill du förbereda dig för att göra en insats vid en samhällsstörning, titta igenom förteckningen och kontakt den organisation som bäst svarar för det stöd som du vill ge.

Erfarenhet

Hittills har samhällskriser inträffat sällan i Markaryds kommun. Den samhällskris som drabbat flest invånare och varat längst är stormen Gudrun 2005. Följande större samhällsstörningar har inträffat de senaste 30 åren:

  • Skogsbrand Harpholma Bröna myr, 1994
  • Stor lastbilsolycka, 2002
  • Stormen Gudrun, 2005
  • Stormen Per, 2007
  • Avbrott i dricksvattenförsörjningen, 2018
Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 augusti 2020 12:08

Kontakt

Bengt-Ove Olsson

Säkerhetschef

bengt-ove.olsson@markaryd.se
043372126