Mat och måltider i förskola och skola

Grönsaker på skärbräda

Enligt skollagen har alla elever i grundskolan rätt till kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider.

Maten är en viktig pusselbit för att vi ska må bra. Bra mat ger den energi och näring som barn och ungdomar behöver för sin utveckling och sitt lärande.
Att äta hälsosam mat är dessutom en förutsättning för en god hälsa. Du som äter i våra förskolor och skolor erbjuds en näringsriktig, vällagad och god måltid, lagad av råvaror med god kvalité.

På kostenheten är vi 30 anställda, fördelat på sex tillagningskök och fyra mottagningskök.

Kockar och köksbiträden gör sitt bästa för att erbjuda bra måltider. Målsättningen är att använda 70 % svenska råvaror, 100 % svenskt kött och 25 % ekologiska produkter. En stor utmaning är att jobba mer med att minska svinnet och öka mängden klimatsmarta måltider.

 

Med bra mat minskar du risken för såväl övervikt som vissa sjukdomar. Måltiderna bör fördelas väl över dagen med frukost, lunch och kvällsmål, samt minst två mellanmål.

Kombinerat med vardagsmotion som till exempel promenader och cykling så orkar du mer och mår bättre!

Livsmedelsverket har tagit fram råden Bra måltider i förskola och Bra mat i skolan som vi i Markaryds kommun har valt att följa. Dessa baseras på NNR (Nordiska Näringsrekommendationer) och hjälper oss att erbjuda en matsedel som är näringsriktig. Vi utgår från bra råvaror och undviker sötade livsmedel.

Bra råvaror och vällagad mat är viktigt, men det är inte allt. Det finns mycket mer som påverkar hur vi upplever en måltid. Därför arbetar vi utifrån Livsmedelsverkets måltidsmodell. Den består av sex olika pusselbitar som alla måste uppfyllas för att matgästerna ska känna matglädje.

För att se helheten i måltiden finns i kommunen en antagen kostpolicy samt riktlinjer för pedagogiska måltider. En god måltid skapar vi tillsammans - måltidspersonal, pedagoger och barn/elever.

 

Har du som elev eller ditt barn behov av specialkost av medicinska skäl? Då krävs ett kostintyg och ett läkarintyg

  1. Du lämnar in ett aktuellt kostintyg vid varje läsårsstart 
  2. Du avbeställer maten om du eller ditt barn inte ska äta

Du kan se vad som serveras till lunch på de olika skolorna på Din skolmat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats.

Förskolan följer skolans matsedel.

Matsedeln finns även som app till din iPhone och Androidtelefon. Sök på “Skolmaten” i App Store och Google Play.

På fritids och i förskolan serveras även frukost och mellanmål. Vi erbjuder bra råvaror med nyckelhålsmärkning som utgångspunkt. Ett mellanmål ska ge ca 10% av dagsbehovet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 15:35