Riskklassning av livsmedelsverksamhet

Här hittar du som livsmedelsföretagare, information om den nya riskklassningsmodellen, som kommer att användas från och med 2024.

Den nya riskklassningsmodellen utgår från andra uppgifter än den tidigare. Du som är livsmedelsföretag kommer därför att behöva lämna nya uppgifter till miljö- och byggenheten, och alla anläggningar kommer att omklassas enligt den nya modellen under 2023.

En modell i förändring

För att beräkna mängden kontroll används något som kallas riskklassningsmodellen. Modellen är framtagen av Livsmedelsverket och används av både Livsmedelsverket själva och kommuner. Mängden kontroll räknas ut baserat på data om livsmedelsanläggningen.

  • Under 2023 utförs kontrollen beräknad på den gamla riskklassningsmodellen
  • Från och med 2024 används den nya riskklassningsmodellen . Alla livsmedelsanläggningar kommer därför att ”klassas om” enligt den nya modellen.

 

För dig som vill ha mer information eller inte hittade det du sökte, kan nedanstående länkar kanske hjälpa dig.

Tänk på!

Hur mycket kontroll just ditt företag får baseras på hur allvarliga konsekvenser det kan bli om er verksamhet inte fungerar som den ska.

Ska du lämna in en anmälan om riskklassning?


Här kan du anmäla riskklassning av din livsmedelsverksamhet.

Efter att du lämnat de uppgifter vi behöver skickas ett beslut om din nya riskklassning ut löpande under året och börjar gälla först 2024.

Den nya riskklassningen leder till en tillsynsfrekvens, hur många tillsynsbesök verksamheten ska få under 5 år.

Det kostar inget att använda e-tjänsten för att lämna nya uppgifter men det kan kosta att bli omklassad.

Ja, ta mig till e-tjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 13:43